01
ΔΕΚ

Ασθμαίνει το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορώνΜπορεί σήμερα κατά την εισήγησή της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η υπουργός Εργασίας αναλύοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου που προΐσταται να υπερτόνισε ότι έχουν υποβληθεί 94.000 αιτήσεις για ένταξη εργοδοτών στο πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΔ (με διασφάλιση 190.000 θέσεων απασχόλησης αφού οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα εργοδότες δεν μπορούν να μειώσουν το προσωπικό της επιχείρησης τους) ωστόσο δεν έδωσε το πλήρες στίγμα του τι συμβαίνει με τα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Η μισή αλήθεια που απέκρυψε η υπουργός Λ. Κατσέλη είναι ότι ενώ στις δύο πρώτες εβδομάδες είχαν δηλώσει μαζικά συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες (περίπου 50.000 αιτήσεις) ακολούθως και για διάστημα περίπου 6 εβδομάδων υπήρξε πολύ μικρή ροή κατάθεσης αιτήσεων με αποτέλεσμα να υπάρχεί έντονος προβληματισμός εντός του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας για το αν τελικά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα οι 200.000 εργοδότες.

Στόχος η ανοχή των κοινωνικών εταίρων

Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την εν γένει αλλαγή του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων η υπουργός ανέφερε αναφερόμενη στις παρασκηνιακές συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΒΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ) ότι «βρισκόμαστε σε ένα δρόμο που μας δίνει μια αισιοδοξία ότι θα βάλουμε ένα πλαίσιο, στο οποίο θα υπάρχει ανοχή, αν όχι συναίνεση».

Πρόθεση του υπουργείου με βάση πάντα τις θέσεις που διατύπωσε η κα Κατσέλη είναι να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση στις ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση του μισθού, αλλά με όρους που θα αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη εφαρμογή, η οποία θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και στο εισόδημα του εργαζομένου. Ωστόσο για το καθεστώς της διαιτησίας η υπουργός Εργασίας μίλησε για σύγκλιση απόψεων αφού όπως είπε «έχουν ήδη συμφωνηθεί σε γενικές γραμμές από τους κοινωνικούς εταίρους οι ρυθμίσεις» .

Στοχος η περικοπή το 2011 να ξεπεράσει το 1,4 δις ευρώ

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε στη δική του εισήγηση ότι «το 2010 κλείνει με την περικοπή των δαπανών στην φαρμακευτική και ιατρική δαπάνη να φτάνει τα 850 εκ. ευρώ, ενώ για το 2011 προβλέπεται η περικοπή των δαπανών να ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ». Ο κ. Κουτρουμάνης υπερτόνισε τη σημαντική συμβολή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία όπως είπε μέχρι τον Απρίλιο θα έχει επεκταθεί σε όλα τα Ταμεία.

Επιπλέον, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ), ενώ στις 15 Ιανουαρίου θα είναι έτοιμη η αναλογιστική μελέτη για το Δημόσιο και θα δίνει μία πλήρη και κατατοπιστικότατη εικόνα για τις συντάξεις στο Δημόσιο, όπως δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας πως στον αντίστοιχο νόμο προβλέπεται η επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών για τα Ταμεία ανά δύο χρόνια.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των δύο κοινωνικών ΚΕΠ που ενεργοποιούνται άμεσα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό πληροφόρησης των πολιτών σε ζητήματα εργασίας, ασφάλισης και συντάξεων. Μάλιστα, για την ευρύτερη κάλυψη των αναγκών, τα δύο κοινωνικά ΚΕΠ που θα βρίσκονται στην Αθήνα (οδός Σταδίου και οδός Πειραιώς) θα συνδεθούν με τα ΚΕΠ των δήμων προκειμένου να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Produced by