01
ΔΕΚ

Ρόβλιας: «Δείκτης φθήνιας» τα παρατηρητήρια τιμών. Πενταπλασιάστηκαν οι έλεγχοι στην αγορά


Στην παρουσίαση των παρατηρητηρίων τιμών super market, υγρών καυσίμων και διδάκτρων προχώρησε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότας, κ. Ντίνος Ρόβλιας, τα οποία και χαρακτήρισε «δείκτη φθήνιας», εάν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Ειδικότερα, το παρατηρητήριο τιμών στα super market, λειτουργεί στην ιστοσελίδα www.e-prices.gr και παρέχει δυνατότητα παρακολούθησης- σύγκρισης τιμών πώλησης για πάνω από 1.500 προϊόντα σε 1.200 σημεία πώλησης σε 13 Περιφέρειες, σε 1-4 πόλεις ανά περιφέρεια.

Όσον αφορά τα δίδακτρα βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών, κέντρων ξένων γλωσσών , φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, ΙΕΚ & Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών παρακολουθούνται οι τιμές σε 3.331 εκπαιδευτήρια.

Στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων συμμετέχουν 3.000 πρατήρια, τα οποία σε real time δίνουν τις τιμές των καυσίμων, ενώ υπάρχουν και φίλτρα επιβεβαίωσης για την αποφυγή λαθών.

Οι τιμοληψίες γίνονται την 5η και την 20η ημέρα του μήνα και πέρα από τα στοιχεία που αποστέλλουν οι επιχειρήσεις γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.


Σχετικά με τις τιμές, ενόψει των εορτών οι έλεγχοι έχουν πενταπλασιαστεί, ενώ από το στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται και οι παράνομές ελληνοποιήσεις.

«Εάν αφαιρεθεί η αύξηση του ΦΠΑ, οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές. Ωστόσο δεν είμαστε ευχαριστημένοι, οι τιμές πρέπει να πέσουν», τόνισε ο κ. Ρόβλιας.

«Επίσης, προειδοποιούμε όσους επιδίδονται σε παραεμπόριο γύρω από την Κεντρική Αγορά Αθηνών και Θεσσαλονίκης ότι θα ευρεθούν προ εκπλήξεων και τους καλούμε να μην ξαναεμφανιστούν στην περιοχή και να μην ξανατολμήσουν παράνομες υπαίθριες συναλλαγές. Γνωρίζουμε τι γίνεται και η πολιτεία έχει τους τρόπους και τα μέσα να αντιδράσει».


Ο υφυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις του ΣΕΒ για τα εμπόδια της επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατάργηση της γνωστοποίησης των αυξήσεων στο υπ. Ανάπτυξης και των συγχωνεύσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Produced by