03
ΔΕΚ

Χρυσοχοϊδης: Στήριξη εξαγωγικών επιχειρήσεων με 100 εκ. ευρώ


Την προδημοσίευση, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, του οδηγού του προγράμματος για την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, το οποίο παρέχει κεφάλαια του ΕΣΠΑ ύψους 30 εκ. ευρώ απευθείας στις επιχειρήσεις, χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση, ανακοίνωσε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην εκδήλωση της Eurobank που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου με θέμα: «Εξωστρέφεια – Καινοτομία, ο Δρόμος προς της Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα αποτελεί προπομπό του Ταμείου Εξωστρέφειας, στο οποίο η κρατική συμμετοχή θα αγγίξει περίπου τα 70 εκ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος και το κεφάλαιό του αναμένεται να πολλαπλασιαστεί με τη συμμετοχή των τραπεζών, στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με τις πρωτοβουλίες αυτές, συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ, το υπουργείο κάνει πράξη τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων με αποκλειστικό αντικείμενο τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και τα θέτει σε άμεση εφαρμογή.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο στόχο που έχει θέσει για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και στο 16% μέχρι το 2014 ενώ παρουσίασε συνοπτικά μέρος της εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε τις εξής δράσεις:

• Την αναμόρφωση της δομής του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών

• Τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕ και του ΟΑΕΠ με βάση τις διεθνείς καλές πρακτικές

• Τη δημιουργία του Ταμείου Εξωστρέφειας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, για τη βελτίωση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Το Ταμείο Go2Market θα διαθέτει δημόσιο κεφάλαιο ύψους περίπου 70 εκ. ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί για τη μόχλευση πολλαπλασίων κεφαλαίων από την αγορά. Ο στόχος είναι να ξεκινήσει η προκήρυξη προγραμμάτων την άνοιξη του 2011. Επιπλέον 30 εκ. ευρώ θα διοχετευθούν από κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ σε ειδικό πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγέων, ο οδηγός του οποίου θα προδημοσιευθεί την Τετάρτη.

• Τη βελτίωση του μηχανισμού πιστοποίησης, η οποία θα σηματοδοτεί τη στροφή στην ποιότητα και θα δώσει στα ελληνικά προϊόντα συγκριτικό πλεονέκτημα.

«Το πλαίσιο λοιπόν υπάρχει», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετά την παρουσίαση των άμεσων πρωτοβουλιών του Υπουργείου. Και απευθυνόμενος στους τραπεζικούς φορείς συνέχισε: «Καλούμε λοιπόν, Πολιτεία και εξαγωγείς μαζί, τις τράπεζες να συνεργαστούν και να στηρίξουν με τη συνεισφορά τους το όραμά μας για μια δυναμική, εξωστρεφή Ελλάδα».


Produced by