03
ΔΕΚ

Με υποβάθμιση μας απειλεί η S&P


Με υποβάθμιση απειλεί με υποβάθμιση την ελληνική οικονομία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s , καθώς ανακοίνωσε ότι θέτει σε επιτήρηση με αρνητικές προοπτικές την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ΒΒ+.

Η εν λόγω κίνηση, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, αντανακλά πιθανές συνέπειες που θα έχει στην ελληνική οικονομία ο μελλοντικός μηχανισμός στήριξης και εκτιμά ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιζήμιος για την Ελλάδα, όσον αφορά στο γεγονός οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων να μην λαμβάνουν αυτά που τους αναλογούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Η απόφαση για το κατά πόσον θα προχωρήσει η υποβάθμιση της Ελλάδας θα ληφθεί εντός του επομένου τριμήνου, αναφέρει o S&P.

Παράλληλα, ο οίκος επιβεβαιώνει ότι η εν λόγω κίνησή του να θέσει υπό καθεστώς επιτήρησης την αξιολόγηση της Ελλάδας θα έχει αρνητικές συνέπειες στην πιστοληπτική ικανότητα τεσσάρων ελληνικών τραπεζών της Εθνική, της Eurobank, της Alpha Bank και της Πειραιώς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η Ελλάδα βαθμολογείται από την Moody’s σε Ba1 με σταθερό outlook. H Standard and Poor’s έχει βαθμολογήσει την ελληνική οικονομία με BB+ και αρνητικό outlook και η Fitch διατηρεί αρνητικό το outlook και έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα με BBB-.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα τέλη Οκτωβρίου η Standard & Poor's, δια στόματος του προέδρου της Deven Sharma, υποστήριζε ότι « η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει».


Produced by