03
ΔΕΚ

Τι κρύβει η επίσκεψη Στρος Καν και Ρεν στη Βουλή


Επίσκεψη στο ελληνικό κοινοβούλιο για να ενημερώσουν την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ετοιμάζουν ο Ντομινίκ Στρος Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ και ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Ολι Ρεν με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένο να βρεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη στις 18.30, ενώ δύο ημέρες αργότερα – την Πέμπτη- στις 12.30 θα βρίσκεται στη Βουλή ο Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηγεσία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον , αλλά και στην Κομισιόν διαμορφώνεται η πεποίθηση, ότι στην κυβέρνηση κερδίζει επικίνδυνα -για τους πιστωτές της χώρας- έδαφος η διάθεση αναθεώρησης κρίσιμων παραμέτρων του μνημονίου, ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνεται αδυναμία του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού (που πιθανόν να υποκρύπτει και πολιτική απροθυμία, όπως υποπτεύονται στην Ουάσιγκτον) να τηρηθούν τα συμπεφωνημένα, ακόμη και σε κρίσιμους τομείς, όπως η μηνιαία παρουσίαση πλήρους και αξιόπιστης καταγραφής των δημοσιονομικών δεδομένων.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην «ειρηνευτική αποστολή» που σχεδιάζει στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με μια επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας σχεδιάζει πολιτικό άνοιγμα όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιποίτευση και στους κοινωνικούς εταίρους.

Ο Γάλλος πολιτικός θα αναστρέψει την αρνητική πολιτική δυναμική που έχει δημιουργηθεί ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το μνημόνιο , προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία να διορθώσει πορεία μέχρι τον Φεβρουάριο, αλλιώς θα τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου.


Produced by