03
ΔΕΚ

Σε φορτισμένο κλίμα η αυριανή συνεδρίαση της ΓΣΕΕΣε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα και με έκδηλη την καχυποψία μεταξύ των συνδικαλιστικών στελεχών αναμένεται να συνεδριάσει αύριο το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ.

Οι παλινωδίες του προέδρου της ΓΣΕΕ που αρχικώς διέψευδε τα περί συνάντησης του με τους προέδρους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και η επιβεβαίωση της από τον ίδιο ακολούθως έχουν δημιουργήσει ψυχροπολεμικές συνθήκες εντός της εργατικής Συνομοσπονδίας σε μία περίοδο που θα έπρεπε, όπως άλλωστε συμβούλευσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας , να υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Μία σπίθα αρκεί για να φέρει την καταστροφή

Όπως και να έχει η τουλάχιστον χωρίς την τυπική εξουσιοδότηση συμμετοχής του κ. Παναγόπουλου στις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην εξάωρη απογευματινή συνάντηση της περασμένης Τετάρτης αλλά και ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε έχουν προσδώσει πολεμικό κλίμα στην αυριανή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι γγ της Συνομοσπονδίας (ΔΑΚΕ), Βαγγέλης Μπουζούλας, έχει δηλώσει άγνοια για τα περί συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ#, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ), «Δεν τιμά το Συνδικαλιστικό Κίνημα, να διαχέεται στην ατμόσφαιρα η θέση, πως κυβέρνηση και συνδικάτα συνομολογούν σε μειώσεις μισθών», αποτελεί η αξιολογική εκτίμηση του συνδικαλιστικού στελέχους της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκεινται στη ΝΔ , των πεπραγμένων του προέδρου της ΓΣΕΕ.

Από την άλλη η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΡΙΖΑ), με ανακοίνωση της εξέφρασε την έντονη αντίθεση της με την τακτική της πλειοψηφίας στην ΓΣΕΕ τονίζοντας ότι η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος δεν έχει καμία εξουσιοδότηση και δεν μπορεί να προσυπογράψει, ούτε μυστικά, ούτε επίσημα καμία συμφωνία, η οποία θα θεσμοθετεί τη μείωση των μισθών μέσω επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων.

Για το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), δε που χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ως συνεταιράκι του ΣΕΒ «η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει τη φωλιά της λερωμένη».

Σε αυτό το αρνητικά φορτισμένο κλίμα θα συνεδριάσει το Σάββατο το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, με την συμμετοχή περίπου 180 εκπροσώπων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών από ολόκληρη την χώρα, μεταξύ των οποίων και στελέχη του ΠΑΜΕ. Ωστόσο η παράταξη της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) δεδομένης της πλειοψηφίας που κατέχει εμφανίζεται σίγουρη ότι θα περάσει η θέση της που ούτε λίγο ούτε πολύ και μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών θα είναι λεκτικά τουλάχιστον εκδήλως καταγγελτική (τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων και ανακοινώσεων). Ωστόσο ο φόβος για έκρυθμές αντιδράσεις αποδοκιμασίας του προέδρου της ΓΣΕΕ αύριο παραμένει έντονος και αναμένεται να υπάρχει ισχυρή περιφρούρηση του κ. Παναγόπουλου ο οποίος στο παρελθόν έχει πέσει θύμα ξυλαδαρμού δημοσίως.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει αποφασιστεί από τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ η πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργιακής κινητοποίησης για τις 15 Δεκεμβρίου ενώ την ίδια μέρα θα λάβουν χώρα δύο ξεχωριστά συλλαλητήρια των εργαζομένων, με το μπλοκ των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να συγκεντρώνεται στο Πεδίο του Αρεως και αυτό των εργαζομένων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ να έχει ορίσει ως τόπο συνάθροισης την πλατεία Ομονοίας.


Produced by