06
ΔΕΚ

To «χαρτί» του ΔΝΤ και ο «πόλεμος» ΗΠΑ –Γερμανίας για την Ελλάδα


Το χαρτί του ΔΝΤ και κατ΄ επέκταση των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα παίξει την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές , το Χ.Α και η ελληνική οικονομία γενικότερα, προσβλέποντας σε σημαντικά «δώρα» από τον Ντομινίκ Στρος Καν που έρχεται στην Αθήνα.

Είναι κοινό μυστικό ότι ο Στρος Καν, μαζί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ., (αν και από τον δεξιό τύπο και τον τύπο της άκρα αριστεράς ο επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτηρίζεται ως… βαμπίρ), ενώ η κυβέρνηση ίσως ανοίξει και θέμα, σύμφωνα με μερίδα του τύπου, για νέο δάνειο.

Όμως θα ζητήσει πλήρη συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο . Θα τα καταφέρει η κυβέρνηση; Κάθε άλλο παρά τυχαία δεν ήταν η δήλωση Ραγκούση ότι θα φύγουν 200.000 από το δημόσιο έως στα τέλη του 2013, δήλωση που δείχνει… συμμόρφωση με τις επιταγές του μνημονίου. Δεν θα πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός ότι ο Στρος Καν ήταν ο πρώτος που άνοιξε, πριν από αρκετούς μήνες, το θέμα της επιμήκυνσης και τώρα θέλει να το κλείσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να αποσυνδεθεί οριστικά η ωρολογιακή βόμβα της ελληνικής χρεοκοπίας το 2014-2015, όταν η χώρα επρόκειτο, βάσει του αρχικού μνημονίου, να έλθει αντιμέτωπη με εξαιρετικά υψηλά ποσά χρεολυσίων.(την διετία 2014 – 2015 οι λήξεις ομολόγων φθάνουν τα 150 δις.!).

Πίσω από το ΔΝΤ, είναι οι ΗΠΑ, που βρίσκονται, από τις αρχές του έτους, σε έναν… ακήρυχτο πόλεμο με την Γερμανία. Η Ουάσιγκτον και ο πρόεδρος Ομπάμα πίεσε προσωπικά, ώστε να αρθούν οι ενστάσεις της Γερμανίας και να απελευθερωθεί το «πακέτο» των 110 δισ. προς την Ελλάδα, όταν η Μέρκελ… σφύριξε αδιάφορα. Και σε αυτή τη φάση οι ΗΠΑ προωθούν το θέμα της επιμήκυνσης, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Rainer Bruederle δήλωσε πως δεν υπάρχει απόφαση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού πακέτου στήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Απρίλιο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τιμ Γκάιτνερ, στη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε την πλήρη στήριξη στην προσπάθεια εφαρμογής του μνημονίου, δηλώνοντας την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον, όχι μόνο να επηρεάσει θετικά το Δ.Ν.Τ. προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης, αλλά και να ασκήσει όση πίεση είναι απαραίτητη στη Γερμανία. Την ίδια ώρα δεν πρέπει να περάσει στα… ψιλά ότι οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν την επέκταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, μέσω περαιτέρω δέσμευσης κεφαλαίων από το ΔΝΤ, ενώ την ίδια ώρα πιέζουν την ευρωζώνη να αποκτήσει ένα πιο εύρωστο ταμείο διάσωσης, αλλά τονίζουν ότι και η ΕΚΤ θα πρέπει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Produced by