06
ΔΕΚ

Κρίσιμες επαφές για την επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δισ.


Οι κρίσιμες επαφές του Γ. Παπανδρέου με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τους Στρος - Καν και Όλι Ρεν στην Αθήνα κρίνουν την τύχη της επιμήκυνσης αποπληρωμής των 110 δις.

Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης ξεκινά σήμερα με τη συνεδρίαση του Ecofin παρουσία ενδεχομένως και του ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ.

Και παρά το γεγονός ότι το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δις είναι εκτός «ατζέντας» εν τούτοις είναι αρκετά πιθανό να συζητηθεί ενόψει της επίσκεψης του Ντομινίκ Στρος-Καν στην Αθήνα αλλά και των νέων δεδομένων που δημιούργησε η προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης.

Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον κ. Μπαρόζο καθώς η ευρωζώνη ετοιμάζεται για μία από τις πλέον κρίσιμες συνόδους κορυφής όπου θα αποφασιστεί η δομή και λειτουργία του μηχανισμού στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ήδη την ετοιμότητά του να προχωρήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου - «υπάρχουν εναλλακτικές» δήλωσε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ Καρολάιν Άτκινσον -ενώ το θέμα ετέθη ευθέως και από τον Πολ Τόμσεν στην τελευταία επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τόμσεν όχι μόνο άνοιξε «παράθυρο» για επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω μιλώντας επί της ουσίας και για νέο δανεισμό.

Ο Ντομινίκ Στρος - Καν θα απευθυνθεί στους βουλευτές στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου αναμένεται ότι θα ζητήσει πιστή εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας, προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών ενώ θα εξάρει και τις έως τώρα προσπάθειες του ελληνικού λαού για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Τη σκυτάλη θα πάρει την Πέμπτη ο αρμόδιος επίτροπος επί των Οικονομικών Όλι Ρεν ο οποίος θα μιλήσει επίσης στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής στο θέμα της επιμήκυνσης σημειώνοντας ότι αυτή θα έρθει ως αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει και πρόσθεσε: "Είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι θα εξεταστεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ ευρώ. Δεν είναι μια χαριστική κίνηση αλλά αναγνώριση της προσπάθειας. Η εικόνα της Ελλάδας βελτιώνεται παντού πια. Χωρίς εφησυχασμό έχουμε πολλή δουλειά το προσεχές διάστημα και ιδιαίτερα τον επόμενο χρόνο, που είναι έτος μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών."

Με άρθρο του στην Ημερησία, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή θα άρει κάθε επιφύλαξη για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια της μετά το τέλος του μνημονίου και θα βάλει τέλος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης Χρέους.

Τονίζει, όμως, ότι το πρόβλημα του χρέους θα παραμείνει και ως εκ τούτου απαιτείται να προωθηθούν τάχιστα βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ προσθέτει: "Σε κάθε περίπτωση οι όροι και οι χρόνοι αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας, δεν αλλάζουν το ίδιο το μέγεθος του που θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2012 και για το λόγο αυτό δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό και καμία καθυστέρηση στη συγκράτηση των ελλειμμάτων που το τροφοδοτούν".

Η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του ΔΝΤ πάντως όχι μόνο επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης για την Ελλάδα, αλλά αποκάλυψε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως τα συμπληρωματικά δάνεια λέγοντας χαρακτηριστικά: "Θα σκεφτόμασταν σε κάποια στιγμή, όχι σήμερα όπως είπα, κάποια στιγμή του χρόνου την επιμήκυνση μελλοντικών αποπληρωμών. Υπάρχει ένας αριθμός επιλογών εδώ. Έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε."


Produced by