06
ΔΕΚ

Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νέο φορολογικό ν/σ


Σημαντικές αλλαγές φέρνει κυρίως στο χώρο της οικοδομής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Μια από αυτές είναι και το ότι δεν θα χρειάζεται πόθεν έσχες για την απόκτηση πρώτης κατοικίας εμβαδού έως 120 τ.μ. ή αντικειμενικής αξίας μέχρι 220.000 ευρώ.

Για δύο χρόνια και μάλιστα αναδρομικά από τις 24 Απριλίου του 2010, όσοι απέκτησαν ή θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία αυτής της κατηγορίας δεν θα είναι υποχρεωμένοι, όπως είχε νομοθετηθεί με το προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, να δικαιολογούν τα χρήματα που απέκτησαν για την αγορά ή την ανέγερση της κατοικίας τους.

Επίσης, στο πόθεν έσχες δεν θα περιλαμβάνονται τα τοκοχρεολύσια στεγαστικού δανείου που θα αποπληρώνονται για την απόκτηση του σπιτιού.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει και την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 11% στο 13% για είδη διατροφής, αναψυκτικά, σερβιριζόμενα φαγητά, λογαριασμούς ρεύματος, νερού και τηλεφώνου, εισιτήρια τραίνων, πλοίων, αεροπλάνων και ταξί.

Τα είδη πολυτελείας θα υπάγονται πλέον στο συντελεστή 23%, ενώ ο ΦΠΑ σε φάρμακα και τουριστικά καταλύματα θα μειωθεί από το 11% στο 6,5%. Αύξηση θα υπάρξει στις τιμές των προϊόντων καπνού, με την τιμή του πακέτου τσιγάρων να ανεβαίνει κατά 10 με 20 λεπτά καθώς θα υπάρξουν αλλαγές στον πάγιο και ειδικό φόρο καπνού ώστε να αυξηθεί το ποσοστό κέρδους των ιδιοκτητών περιπτέρων.

Αλλαγές θα γίνουν στο τέλος ταξινόμησης που μειώνεται κατά 50% για ΙΧ έως 1800 κυβικά, στη φορολόγηση των αδιανέμητων κερδών των ανώνυμων εταιριών που μειώνεται από το 24% στο 20%, και στην καταβολή των πολυτεκνικών επιδομάτων για τα οποία μπαίνει εισοδηματικό πλαφόν.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο οι αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών να μετρούν διπλά. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται οι γιατροί, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, ενώ οι αποδείξεις θα συγκεντρώνονται πλέον μέσω φοροκάρτας.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αντικαθίσταται ο φόρος υπεραξίας στο χρηματιστήριο με το φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ θα μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης 40% για τα διανεμόμενα κέρδη θυγατρικών πολυεθνικών εταιριών.


Produced by