07
ΔΕΚ

Θρίλερ με επιμήκυνση και νέο δάνειο για το 2012!


ΤΟΥ ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ (nontas71@gmail.com)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Την ώρα που η Ευρώπη διχάζεται στην αναζήτηση στρατηγικής για τη διάσωση του ευρώ από την κρίση χρέους στις περιφερειακές οικονομίες, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ αρκετά δυσκολότερη από όσο φαινόταν αρχικά, αλλά και με την ανάγκη να αρχίσει γρήγορα η διαδικασία διαπραγμάτευσης πρόσθετων χρηματοδοτικών διευκολύνσεων, ώστε να αποτραπεί το 2012 μια νέα πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία, αφού όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει αποκλεισμένη από τις αγορές.

Οι καταιγιστικές διεθνείς διαβουλεύσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του νέου θρίλερ.

Ο Πρωθυπουργός είδε χθες στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της Κομισιόν , Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε την «απόλυτη στήριξή του» στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό. «Η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση για να εκπληρώσει τους όρους της ατζέντας», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο, που χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό έναν άνθρωπο «που αποδίδει, δεν δεσμεύεται μόνο». Σημείωσε, δε, πως περιμένει ότι το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας τον Ιανουάριο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, ο κ. Μπαρόζο περιορίστηκε να πει πως πρόκειται για μια παλιότερη ιδέα στην Ε.Ε., για την οποία όμως μέχρι στιγμής δεν κατέστη εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία, τόνισε, ωστόσο, πως η ιδέα της έκδοσης ομολόγων για χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομών είναι «απολύτως εφικτή».

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ελληνική θέση υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, ενώ τάχθηκε υπέρ και της έκδοσης ομολόγων έργων. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος είναι η Ελλάδα να είναι εκτός μνημονίου το 2013, επισημαίνοντας πως «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου έθεσε μετ’ επιτάσεως στη συζήτηση τα προβλήματα που δημιουργεί στις ασθενέστερες οικονομίες η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, με μόνιμο μηχανισμό στήριξης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας – European Stability Mechanism, ESM) και πρόνοια για διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους των χωρών που θα κρίνονται αφερέγγυες από την Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συνδρομή του προέδρου της Κομισιόν για να βρεθεί μια λύση χρηματοδότησης της χώρας από το 2012, αν δεν κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές, καθώς μάλιστα οι οίκοι αξιολόγησης, με πρώτη την S&P, απειλούν να υποβαθμίσουν τις πιστοληπτικές βαθμολογίες της χώρας, ακριβώς εξαιτίας του κινδύνου αναδιάρθρωσης χρέους, που δημιουργεί η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Επιπλέον, ζήτησε να διαμορφωθούν δίκαιοι όροι για την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, δηλαδή να καλυφθεί από τη συμφωνία επιμήκυνσης ολόκληρο το ποσό, ώστε οι όροι δανεισμού να εξισωθούν πλήρως με τους αντίστοιχους όρους στήριξης της Ιρλανδίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ο κ. Μπαρόζο υπενθύμισε την πολιτική απόφαση του Eurogroup για ευθυγράμμιση της περιόδου αποπληρωμής της Ελλάδας με αυτή της Ιρλανδίας και πρόσθεσε πως οι τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την επιμήκυνση είναι υπό μελέτη και σύντομα θα οριστικοποιηθούν.

Οι διαβουλεύσεις θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς σήμερα ο Ντομινίκ Στρος Καν επισκέπτεται την Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό, ενώ την Πέμπτη φθάνει στη χώρα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.
Σε περισσότερο τεχνικό επίπεδο, συνεχίζονται με ένταση οι διαβουλεύσεις του συμβούλου του Πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου, με την Τρόικα, προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι στήριξης της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Αιτήματα και αρνήσεις…


Η κυβέρνηση επιδιώκει στις συζητήσεις που γίνονται να διασφαλίσει δύο πράγματα:

Πρώτον: Ότι με επιμήκυνση θα καλύψει το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ και όχι τις δόσεις που θα καταβληθούν μετά τη συμφωνία, δηλαδή από την τέταρτη δόση του δανείου και μετά, καθώς σε αυτή την περίπτωση σχεδόν το μισό δάνειο θα έμενε εκτός ρύθμισης. Επιπλέον, η Αθήνα ζητά να κλείσει η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, καθώς ως τότε θα έχει αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ, αφού χρειάζεται και η ελληνική ψήφος για να συμφωνηθεί η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.

Δεύτερον: Ότι η χώρα δεν θα αφεθεί στην τύχη της έναντι των αγορών το 2012, όταν θα είναι υποχρεωμένη να αντλήσει μεγάλο μέρος των δανειακών αναγκών από την αγορά με εκδόσεις ομολόγων. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει η χώρα να λάβει ένα πρόσθετο δάνειο, της τάξεως των 50 δισ. ευρώ, πιθανότατα από τον προσωρινό ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, στον οποίο μετέχει και το ΔΝΤ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ληφθεί το δάνειο ως συμπλήρωμα του πρώτου, χωρίς να υπογραφεί νέο Μνημόνιο , με πρόσθετους όρους για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής μετά το 2013.
Οι ελληνικές προτάσεις βρίσκουν θετική αντίδραση από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ , αλλά προς το παρόν η γερμανική κυβέρνηση κρατά σκληρή στάση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το Βερολίνο διαμηνύει ότι η συζήτηση για την επιμήκυνση δεν μπορεί να κλείσει άμεσα, δηλαδή πριν αξιολογηθεί η έκθεση της Τρόικας που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 15 του μήνα, βάσει της οποίας θα «κλειδώσει» η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου τον Ιανουάριο. Για το πρόσθετο δάνειο, η γερμανική πλευρά θεωρεί πρόωρη την έναρξη συζητήσεων και αναφέρει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της προόδου της οικονομίας ενόψει της καταβολής της τέταρτης δόσης του δανείου, από την οποία θα φανεί σε μεγάλο βαθμό αν η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τα δύσκολα μέτρα που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας τους αμέσως επόμενους μήνες.

«Φωτογραφίζεται» αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους

Η κυβέρνηση διαπιστώνει, ότι παρά την επιμήκυνση του δανείου, ο μηχανισμός που δημιουργείται στην Ευρωζώνη μετά το 2013, βάσει των γερμανικών προτάσεων, «φωτογραφίζει» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας αξεπέραστα προβλήματα στις σχέσεις της χώρας με την αγορά ομολόγων. Όπως ανακοινώθηκε από το Eurogroup, το νέο πλαίσιο θα έχει τα ακόλουθα, εξαιρετικά «εχθρικά» για την Ελλάδα, χαρακτηριστικά:

- Από το 2013, ενσωματώνονται σε όλες τις εκδόσεις ομολόγων της Ευρωζώνης οι ρήτρες συλλογικής δράσεις, που θα καθορίζουν εκ των προτέρων τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους (με «κούρεμα» επιτοκίου, επιμήκυνση διάρκειας, ή ακόμη και «κούρεμα» ονομαστικής αξίας χρέους). Ταυτόχρονα, ορίζεται ότι στη σειρά προτεραιότητας των πιστωτών θα προηγούνται το ΔΝΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και θα έπονται οι ιδιώτες πιστωτές, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιολόγηση του κινδύνου των ομολόγων χωρών που λαμβάνουν επίσημη βοήθεια, όπως η Ελλάδα.

- Επιπλέον, η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους, που συνοδεύει τη δημιουργία του ESM, διαμορφώνει αρνητικά δεδομένα για την Ελλάδα: προβλέπεται ότι οι χώρες που λαμβάνουν στήριξη θα εξετάζονται ξεχωριστά (με «ενδελεχείς ελέγχους φερεγγυότητας από την Κομισιόν και το ΔΝΤ») για να διαπιστώνεται αν έχουν δυνατότητα βιώσιμης εξυπηρέτησης του χρέους τους. Σε περίπτωση που βρεθεί ότι αυτό είναι αδύνατο (πράγμα πολύ πιθανό για την Ελλάδα, με το χρέος να ξεφεύγει από το 150% του ΑΕΠ το 2011 και τα κόστη δανεισμού από τις αγορές να είναι απαγορευτικά υψηλά), η χώρα θα χρηματοδοτείται μεν από τον ESM, αλλά θα αρχίζει και η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

- Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, αν επιβεβαιωθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου και στις τελικές αποφάσεις για την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας μέχρι τον Μάρτιο, αποτρέπουν κάθε σκέψη ομαλής επιστροφής της χώρας στις αγορές το 2012, όπως ισχυριζόταν αρχικά, μόλις ανακοινώθηκε η κατ’ αρχήν συμφωνία επιμήκυνσης του διεθνούς δανείου των 110 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών. Η Standard & Poor’s, ο μεγαλύτερος οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων, έγινε ο πρώτος που συνέδεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων με τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, εντάσσοντας ήδη από την Παρασκευή την Ελλάδα σε αξιολόγηση με προοπτική υποβάθμισης (“negative credit watch”) από την ήδη χαμηλή κατηγορία όπου βρίσκεται (ΒΒΒ+, δηλαδή κατηγορία “junk”, που αποκλείει κάθε δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων από συντηρητικά χαρτοφυλάκια).

- Με τους νέους κανόνες αυξάνεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να στραφεί σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα , τονίζει η S&P, επιβεβαιώνοντας τις καταστροφικές παρενέργειες των γερμανικών προτάσεων. Σε αυτές τις συνθήκες, έγκυροι αναλυτές, όπως ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κεν Ρόγκοφ, θεωρούν βέβαιη την αναδιάρθρωση του χρέους. «Αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας να πιστεύουν χώρες όπως η Ελλάδα ότι θα την αποφύγουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόγκοφ χθες στο «Bloomberg».


Produced by