07
ΔΕΚ

Straus Kahn: «Η Ελλάδα ήταν η πιο ευάλωτη, γι αυτό και χτυπήθηκε πρώτη»


Τελευταία ενημέρωση: 14:54:08

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και κόμματα, ενόψει της σημερινής, κρίσιμης επίσκεψης στην Αθήνα του Γενικού Διευθυντή του Δ.Ν.Τ., Ντομινίκ Στρος Καν, αλλά και της επικείμενης άφιξης την Πέμπτη του αρμόδιου για τη Νομισματική Πολιτική Επιτρόπου της Ε.Ε., Όλι Ρεν. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και κόμματα θεωρούν αυτές τις δύο επισκέψεις «σταθμό» για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στη χώρα, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Νωρίτερα, ο Γενικός Διευθυντής του Δ.Ν.Τ., Ντομινίκ Στρος Καν ,συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη, με πολλές δυσκολίες και σημείωσε ότι πλήττονται οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες» .

Ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν, επεσήμανε επίσης, πως η κρίση αφόρα όλη την Ευρώπη, αλλά διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ήταν η πιο ευάλωτη, γι αυτό και χτυπήθηκε πρώτη.

Ο Κάρολος Παπούλιας , μίλησε για σημαντικές εξελίξεις που διαδραματίστηκαν χθες και είπε ότι «η Γερμανία δείχνει να έχει στυλωθεί στα πόδια της».

«Είμαι φίλος, έρχομαι συχνά στην Ελλάδα», είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν στον Κάρολο Παπούλια.

«Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν μας βλέπουν πάντα έτσι, γιατί συνήθως παρεμβαίνουμε σε δύσκολους καιρούς», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντή του Δ.Ν.Τ.

«Δίκαιο είναι να λέτε ότι, βασικό μέλημα είναι να μην πληγούν οι ασθενέστεροι, αλλά όλη η κοινωνία πρέπει να συμμετέχει και περιμένουμε τα πλουσιότερα στρώματα να συμμετάσχουν περισσότερο»,συμπλήρωσε.


Τη μεγαλύτερη αγωνία από όλα τα στρατόπεδα την έχει η κυβέρνηση, η οποία θέλει κατ’ αρχήν να μην δημιουργηθούν παρατράγουδα τόσο κατά την παρουσία των δύο υψηλών προσκεκλημένων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όσο και στους δρόμους, στις διαδηλώσεις που διοργανώνουν κατ’ αρχήν σήμερα, κατά της επίσκεψης της επίσκεψης του Ντομινίκ Στρος Καν, το ΚΚΕ με το ΠΑΜΕ, αλλά και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ . Πέρα από τη διαφύλαξη του κλίματος ηρεμίας, η κυβέρνηση θέλει να δώσει, πρωτίστως στον επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. και στη συνέχεια στον Όλι Ρεν, το μήνυμα ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με την υπογραφή του Μνημονίου. Στη συνέχεια, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μέσα από τις συνομιλίες που θα γίνουν με τους δύο αξιωματούχους θα μπει καθαρά στο τραπέζι το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και η υπογραφή ενός νέου δανείου για μετά το 2013.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μετά τα όσα έγιναν με την περίπτωση της Ιρλανδίας, αλλά και με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη , είναι πλέον σε θέση να βάλει στο τραπέζι και να κερδίσει πολλά από εκείνα τα ζητήματα που έως σήμερα είτε θεωρούνταν ταμπού από την Τρόικα είτε δεν μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση επειδή η χώρα μας μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως το μοναδικό «μαύρο πρόβατο» της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Πέρα από τους στόχους αυτούς, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει τους γενικότερους σχεδιασμούς που έχει η Τρόικα και ειδικότερα να λάβει εγγυήσεις για την ομαλή εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου των 110 δισ., το Μάρτιο, για την οποία πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές μας σκοπεύουν να μας κάνουν… γυμνάσια, αν δεν προχωρήσουμε με τους ρυθμούς που θέλουν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Οι τελευταίες συζητήσεις που έχουν γίνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά αναμένει αυστηρότητα από τους δύο επισκέπτες, αλλά την ίδια ώρα ότι και οι δύο θα προσπαθήσουν, τόσο με την τοποθέτηση τους στη Βουλή όσο και με τη γενικότερη παρουσία τους στην Αθήνα, να υπογραμμίσουν την απόφασή τους να στηρίξουν την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να ξεφύγει από τη στενωπό του Μνημονίου.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση, στελέχη της τις τελευταίες ημέρες προσπάθησαν να μεταφέρουν στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αλλά και σε συνδικαλιστές το μήνυμα ότι αποτελεί υψίστης εθνικής σημασίας υπόθεση η επίσκεψη των δύο αξιωματούχων στην Αθήνα. Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση που τους έκαναν, σημαίνει ότι οι βουλευτές πρέπει να ακούσουν τον κ. Στρος Καν και να του υποβάλουν ερωτήσεις χωρίς να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι είναι ανεπιθύμητος στη χώρα μας. Να ζητήσουν όποιες εξηγήσεις θέλουν, αλλά χωρίς «θεατρινισμούς» και αντιδράσεις που θα δώσουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι πολυδιασπασμένη σε σχέση με τους στόχους της πολιτικής που καλείται να εφαρμόσει.

Η στάση της Ν.Δ.

Ιδιαίτερη ανάλυση και συζήτηση έγινε στη Ρηγίλλης, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις επισκέψεις των κ.κ. Στρος Καν και Ρεν στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς είχε δύο κύκλους επαφών προκειμένου να καταλήξει στις τελικές αποφάσεις για την τακτική που θα ακολουθήσει. Ο πρώτος κύκλος περιλάμβανε τη στενή ομάδα των συνεργατών του και ο δεύτερος τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος, Σταύρο Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μέσα από τις συζητήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της εισήγησης των δύο αντιπροέδρων, οι οποίοι εκτίμησαν ότι η επίσκεψη των κ.κ. Στρος Καν και Ρεν αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει η άσχημη εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο εσωτερικό, μετά τη σημαία του αντι-μνημονιακού μετώπου που κράτησε ψηλά η Ν.Δ. όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο κ. Σαμαράς, όπως φαίνεται από δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες τόσο από τον ίδιο όσο και από στελέχη της Ν.Δ., βάζει νερό στο κρασί του και ετοιμάζεται να περάσει στους δύο ξένους επισκέπτες το μήνυμα ότι δεν είναι ο ηγέτης του «αντί», όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν πολλοί, αλλά είναι πρόθυμος να συναινέσει για να προωθηθούν όλες οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς θα καταθέσει και τις ενστάσεις που έχει για την κυβερνητική τακτική, κυρίως σε ό,τι αφορά παραλείψεις, όπως η καθυστέρηση κατάθεσης του Αναπτυξιακού Νόμου, αλλά και μια σειρά από λάθη, που έριξαν έξω τα έσοδα και τις δαπάνες, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να εκφράσει τον προβληματισμό του και σε σχέση με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ., υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό μετατίθεται απλώς το πρόβλημα στο μέλλον. Αναμένεται, επίσης, να προτείνει τη λήψη μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων, για να τους δοθεί έτσι η δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα γενικότερα προβλήματα της κρίσης, αλλά και μέτρων που θα αποκλείουν περαιτέρω μειώσεις των κατώτατων μισθών, που μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική αποσταθεροποίηση τη χώρα.

Η Αριστερά

Διαφορετικές αποφάσεις έχουν λάβει σε σχέση με τις επισκέψεις των κ.κ. Στρος Καν και Ρεν στη χώρα μας τα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ αποφάσισε να μην παραστούν οι βουλευτές του που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στην ομιλία του επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., ενώ την ίδια ώρα προτρέπει τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν μαζικά στους δρόμους.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, το ΚΚΕ αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος παρουσίας των βουλευτών του στο Κοινοβούλιο, αφού η κυβέρνηση αρνείται να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο , όπως έχει επανειλημμένα ζητήσει ο Περισσός. Για την επιτυχία των διαδηλώσεων που θα γίνουν σήμερα, το ΚΚΕ έχει ρίξει στη μάχη όλο το στελεχιακό δυναμικό του, προκειμένου να εμφανιστεί ως η κυρίαρχη δύναμη της λαϊκής αντίδρασης εναντίον του Μνημονίου. Η διαδήλωση που ετοιμάζεται από το ΚΚΕ μέσω του ΠΑΜΕ, στις 5 το απόγευμα, στο Σύνταγμα, θεωρείται αφετηρία ενός νέου κοινωνικού ξεσηκωμού, ο οποίος επόμενο σταθμό θα έχει την πραγματοποίηση μαζικότερης διαδήλωσης στις 15 Δεκεμβρίου, ημέρα της καθολικής απεργίας που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας δική του πορεία, επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από το ΚΚΕ και την τακτική του, με το σχεδιασμό μίας δυναμικής εμφάνισης των στελεχών του και μέσα στη Βουλή, πέρα από τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει στις 6 το απόγευμα, στο Σύνταγμα. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για αναρτήσεις πανό μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά και για άλλες ενέργειες, που θα δείχνουν ότι ο κ. Στρος Καν είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο στη χώρα μας.

Σε σκληρή γραμμή, χωρίς όμως «θεατρινισμούς», έχει αποφασίσει να κινηθεί και η Δημοκρατική Αριστερά. Ο Φώτης Κουβέλης αλλά και οι άλλοι βουλευτές του κόμματος, θα πάρουν το λόγο και θα προσπαθήσουν να αποσαφηνίσουν αν οι κ.κ. Στρος Καν και Ρεν έχουν δώσει εντολή για απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναμένεται να προτείνουν πενταετή αποπληρωμή του δανείου, χωρίς δεύτερο Μνημόνιο.

Ο ΛΑ.Ο.Σ.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναμένεται, αφού πρώτα θυμίσει τη στάση που κράτησε το κόμμα του κατά την ψήφιση του Μνημονίου από τη Βουλή, να ζητήσει από τον Ντομινίκ Στρος Καν και στη συνέχεια από τον Όλι Ρεν να μιλήσουν καθαρά σχετικά με τις αποφάσεις που έχουν λάβει για την Ελλάδα. Ο κ. Καρατζαφέρης αναμένεται, επίσης, να καυτηριάσει τη στάση που έχει απέναντι στη χώρα μας η Ευρώπη, αλλά και στο σύνολό της η Τρόικα, όπως αυτή αποτυπώνεται στους τελικούς όρους της σύμβασης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη


Το στίγμα των προθέσεων της, για τη στάση που θα κρατήσει κατά την παρουσία του Ντομινίκ Στρος Καν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, της οποίας είναι μέλος, έδωσε ήδη η Ντόρα Μπακογιάννη, με τα όσα είπε την Κυριακή, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Εκεί η κα Μπακογιάννη ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αλλά και συναίνεση, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. θα ζητήσει να ξεκαθαρίσει η Ευρώπη τη θέση της για τη γενικότερη οικονομική κρίση, η οποία όπως φάνηκε δεν είναι μόνο ελληνική, ενώ από την άλλη θα υποστηρίξει ότι πρέπει να προστατευτούν οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι.


Produced by