07
ΔΕΚ

Πως θα μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα


ΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖΗ ΡΟΥΣΣΟΥ

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Με τις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις νομοθετικές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις να έχουν λίγο έως πολύ δημοσιευθεί αλλά ουδείς να γνωρίζει αν τελικά αυτές εγκριθούν από την Τρόικα των δανειστών μας, η κατάσταση εντός αλλά και εκτός Ελλάδος εμφανίζεται ως έκρυθμη με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να βρίσκονται στον κολοφώνα της δόξας τους και τις δηλώσεις των παραγόντων να δημιουργούν έναν στιγμιαίο κατευνασμό μέχρι να ανατραπούν από τις εξελίξεις.

Όπως και να έχει σε κρίσιμη ημέρα αναδεικνύεται η ερχόμενη Πέμπτη καθότι όπως όλα δείχνουν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα σημάνουν τις μεγάλες περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τη περαιτέρω συρρίκνωση του τζίρου των ελληνικών επιχειρήσεων θα τύχουν της εγκρίσεως του υπουργικού συμβουλίου και ως εκ τούτου αναγκαστικά θα γνωστοποιηθούν επισήμως.

Μέχρι τότε όμως στο παρασκήνιο θα διεξάγονται μεγάλες συγκρούσεις και πιέσεις που ωστόσο κατατείνουν όχι στην αποτροπή της μειώσεως των μισθών αλλά στην περικοπή του ύψους αυτών των μειώσεων.

Ήδη η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη χθες στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) στις Βρυξέλλες προσπάθησε να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους της ότι δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς όρους και προϋποθέσεις οριζόντια υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, ούτε ανεξέλεγκτη μείωση μισθών. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ο οποίος στις συναντήσεις με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν θα προσπαθήσει αν γεφυρώσει τις αντικρουόμενες απόψεις των εμπειρογνωμόνων της Τρόικας των δανειστών (που συνεπικουρούνται από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος ουδεμία αντίρρηση ή επιφύλαξη έχει διατυπώσει) με την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη η οποία εμφανίζεται υπέρμαχος της θέσπισης συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων στις νέες ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις…
Πέραν όλων των υπολοίπων που διεξάγονται πίσω από κλειστές πόρτες και με μυστικές διαβουλεύσεις όλων των εμπλεκομένων μερών (Κυβέρνηση, ευρωπαίοι ηγέτες, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, εκπρόσωποι Τρόικας, ΔΝΤ) αυτό που έχει γνωστοποιηθεί είναι οι προθέσεις της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λ. Κατσέλη για το τι θα περιλαμβάνουν οι νέες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις

Αναλυτικότερα αυτές οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

- Περικοπή μισθών που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων ειδικών συνθηκών. Μέσω αυτών των επιχειρησιακών συμβάσεων που θα υπογράφει το επιχειρησιακό σωματείο που λειτουργεί εντός μιας επιχείρησης θα μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός (ώστε να σωθεί η επιχείρηση). Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί κατώτατο όριο αυτών το μειώσεων το 12% για να μην μπορεί να υπάρξει δραστική περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό αυτό είχε συμφωνηθεί και στη συνάντηση της προηγούμενης Τετάρτης των προέδρων των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο που ωστόσο δεν ίσχυσε καθότι υπό το βάρος των αντιδράσεων υπαναχώρησε ο κ. Γ. Παναγόπουλος. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι στο υπουργείο Εργασίας επικρατεί έντονος προβληματισμός για το αν πρέπει να τεθεί τέτοιο κατώτατο όριο αφού φοβούνται ότι η θέσπιση κατώτατου ποσοστού θα σημάνει τη γενική πτώση των μισθών κατά 12%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξουν και μικρότερες ποσοστιαίες περικοπές. Έτσι στο υπουργείο Εργασίας προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους αν και θεωρούν ότι δεν πρέπει να περικοπούν οι μισθοί σε επιμέρους κλάδους σε κατώτερα επίπεδα από τους μισθούς που υπογράφει η ΓΣΕΕ στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δηλαδή κάτω από 740 ευρώ). Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται βέβαια η Τρόικα που ζητά να υπάρξει ελευθερία στις διαπραγματεύσεις.

- Διάρκεια των επιχειρησιακών συμβάσεων ειδικών συνθηκών. Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι να τεθεί συγκεκριμένη διάρκεια για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων ειδικών συνθηκών. Έτσι αν τελικά επικρατήσει η άποψη της κας Λ. Κατσέλη τότε σε μία επιχείρηση θα μπορεί να υπογράφεται σύμβαση ειδικών συνθηκών για 1+1 έτος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αρχικώς θα έχει ισχύ 1 έτους και ακολούθως θα υπάρξει επιμήκυνση για άλλο ένα έτος σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει καλυτέρευση της οικονομικής πορείας μίας επιχείρησης. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν το επιθυμούν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας που αντικρούουν μία τέτοια προοπτική.

- Οι όροι και οι προϋποθέσεις. Παρότι στόχος της υπουργού Λ. Κατσέλη ήταν να μπορούν να υπογράφουν τέτοιες συμβάσεις ειδικών συνθηκών μόνο οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο εντούτοις οι θα μπορούν να ενταθούν όσες επιχειρήσεις παρουσιάζουν πτώση στον τζίρου τους την τελευταία χρονική περίοδο, χωρίς να εξετάζονται τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης τα προηγούμενα έτη. Μάλιστα σύμφωνα πάντα με πληροφορίες δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για το όριο της πτώσης του τζίρου.

- Επέκταση της δυνατότητας υπογραφής συλλογικής σύμβασης και σε επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 50 εργαζόμενους. Αποτελεί ένα αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ που μάλλον γίνεται αποδεκτό. Σε οποία επιχείρηση δεν υπάρχει σωματείο τότε η διαπραγμάτευση, σύμφωνα πάντα με τις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας θα γίνεται πιθανότατα με το κλαδικό σωματείο που εκπροσωπεί των συγκεκριμένο κλάδο.

- Απαγόρευση απολύσεων όσο ισχύει η επιχειρησιακή σύμβαση ειδικών συνθηκών. Παρότι το μέτρο φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή των εργοδοτικών οργανώσεων (τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων διότι παρασκηνιακά επικρατεί άλλη λογική), εντούτοις μία τέτοια προοπτική βρίσκει κάθετα αντίθετη την τρόικα που θεωρεί ότι δεν μπορεί να τεθούν τέτοιους είδους δεσμεύσεις για μηδενικές απολύσεις.

- Διακοπή της επέκτασης των συμβάσεων σε όσους δεν εντάσσονται στις εργοδοτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μία τέτοια προοπτική βρίσκει κάθετα αντίθετες τις ηγεσίες των οργανώσεων (αφού διακυβεύεται η ύπαρξη τους με δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις θα διαγραφούν ώστε να μην υποχρεούνται από τις κεντρικές συμφωνίες). Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική πρόβλεψη η οποία πέρασε εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση και στο κείμενο του τακτικού προϋπολογισμού, θεωρείται από την υπουργό Εργασίας ως «κόκκινη γραμμή» δεδομένης δε και της συμφωνίας των οργανώσεων (που ήδη έχουν στείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό) αλλά και της σχετικής δήλωσης του Γ. Παπανδρέου μετά το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων να βρουν από κοινού λύσεις μάλλον η κυβέρνηση θα υιοθετήσει την άποψη της επέκτασης (με υπουργική όμως απόφαση και όχι αυτομάτως). Από την άλλη οι εκπρόσωποι της Τρόικας «κραδαίνουν» το κείμενο του Μνημονίου και δεν δέχονται καμία παρεκτροπή από τα όσα περιλαμβάνονται σ’ αυτό. Έτσι, μένει να διαπιστωθεί από την δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου των νομοθετικών παρεμβάσεων, ποια η διαπραγματευτική ισχύς των Ελλήνων κυβερνώντων.

Ο ρόλος του ΣΚΕΕΕ

Το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο υπάγεται στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πρόκειται να αναλάβει την τελική έγκριση των επιχειρησιακών συμβάσεων ειδικών συνθηκών. Στον συγκεκριμένο φορέα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ανάχωμα στις οποίες αυθαιρεσίες καταγραφούν. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί καθότι σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΚΕΕΕ θα προβαίνει μόνο σε έλεγχο νομιμότητα (αν δηλαδή τηρήθηκαν οι διαδικασίες) και όχι σκοπιμότητας (αποφασίζοντας δηλαδή για την ουσία των περικοπών). Το ΣΚΕΕΕ δεν θα έχει δικαίωμα να παρέμβει αρνητικά και να ακυρώσει τη επιχειρησιακή σύμβαση που θα έχει υπογραφεί με συμφωνία εργοδοτών- εργαζομένων, ακόμη κι αν έχει ασκηθεί πίεση για την υπογραφή της, απλά το μόνο που θα πρέπει να επιβλέπει είναι αν θα τηρηθεί ο αριθμός των εργαζομένων και να εξετάσει εκ νέου της οικονομικές συνθήκες της επιχείρησης μετά την έλευση ενός έτους.


Produced by