07
ΔΕΚ

Βαθύ ΠΑΣΟΚ εναντίον κυβέρνησης


ΤOY KΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (k.xristofilopoulos@xrimatriti.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Στην πιο κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση τείνει να εξελιχθεί η έκβαση δύο μεγάλων μαχών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, που θα κρίνουν εν πολλοίς τόσο την πορεία της χώρας και την εφαρμογή των όρων της δανειακής σύμβασης, όσο και τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος.

Ο μαραθώνιος επαφών που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με αξιωματούχους της Κομισιόν και του ΔΝΤ, που θα κορυφωθεί με τη σημερινή επίσκεψη του Ντομινίκ Στρος Καν στην Αθήνα και του επιτρόπου για την Οικονομία Όλι Ρεν που αναμένεται στην Ελλάδα την Πέμπτη, καθώς και η χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, έχει σαν στόχο την αποσαφήνιση του πλαισίου της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσει ανάσα για τη χώρα. Από τις επαφές αυτές θα φανεί και η διάθεση των εταίρων μας σε ότι αφορά την έκδοση ευρωομολόγου, που είναι μια από τις βασικές επιδιώξεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και αναμένεται να θέση το ζήτημα αυτό ο Γ. Παπανδρέου στην Σύνοδο Κορυφής στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων επίσης είναι η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή και ιδιωτών, που είναι και το μεγάλο θέμα της συνόδου κορυφής στις 16-17 Δεκεμβρίου και το οποίο ήδη προκαλεί τριβές μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο κ. Παπανδρέου ως γνωστόν έχει ζητήσει η συμμετοχή των ιδιωτών να γίνεται μέσω της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, θεωρώντας ότι η αρχική πρόταση της Γερμανίας θα έχει ως αποτέλεσμα οι χώρες που έχουν πρόβλημα να οδηγούνται σε δανεισμό με υψηλά επιτόκια .

Και ενώ η μάχη αυτή σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ακόμη τίποτα να μην είναι δεδομένο έστω και αν τη συζήτηση για επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους την ξεκίνησε ο ίδιος ο Ντομινίκ Στρος Καν, καθότι υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις από κάποιους εταίρους στη Κομισιόν ιδίως από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία μέσω αξιωματούχων της υπενθυμίζει ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να περάσει για έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν στο δανεισμό της χώρας, στο εσωτερικό η κατάσταση της κυβερνητικής παράταξης είναι ιδιαίτερα ζοφερή.

Η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει στο κρεβάτι του Προκρούστη τις ΔΕΚΟ και να προχωρήσει στην εξυγίανσή τους, την φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πυρήνα των κομματικών στελεχών της, που αποτελούν την πλειοψηφία των συνδικαλιστών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι ηγεσίες των παρατάξεων των ΔΕΚΟ βρίσκονται επί ποδός πολέμου, και απειλούν με σύρραξη διαρκείας την κυβερνητική παράταξη, έναν εμφύλιο πόλεμο δηλαδή που θα δοκιμάσει τη συνοχή της πλειοψηφίας και από την έκβαση του οποίου θα κριθεί η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών που επιβάλλει το Μνημόνιο , αλλά και η τύχη της τέταρτης δόσης του δανείου.

Σε ρόλο ειρηνοποιού ο Καρχιμάκης

Τα κομματικά και τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία πειθούς σε κομματικά στελέχη και κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να επιτευχθεί το μίνιμουμ της συναίνεσης. Βασικό επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών είναι η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και ότι στους μισθούς δεν θα υπάρξουν μειώσεις, εκτός από κάποια επιδόματα που θεωρούνται προκλητικά και από τη δραστική μείωση των υπερωριών. Κεντρικό ρόλο στις επαφές με συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη έχει αναλάβει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ , Μ. Καχριμάκης ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον «σκληρό» πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλο ο οποίος εκφράζει μια μεγάλη μερίδα στελεχών του κόμματος που προέρχονται από το λεγόμενο «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ.

Πολλά από τα στελέχη αυτά του λεγόμενου βαθέως ΠΑΣΟΚ, έχουν ταχθεί εναντίον του μνημονίου και θέτουν ήδη προβληματισμό για την ανάγκη αποσαφήνισης της φυσιογνωμίας του Κινήματος θέτοντας θέμα σύγκλισης των κορυφαίων οργάνων του κόμματος. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου βλέποντας τη ρευστότητα που επικρατεί στο εσωτερικό κόμματος και κυβέρνησης αναγκάστηκε στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο να ζητήσει «ανακωχή» και να μεταθέσει για το μέλλον τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου και την εκλογή νέων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, για να αποφύγει τυχόν εκπλήξεις από τις ψηφοφορίες που θα διεξάγονταν.

Αναβρασμός στην κοινοβουλευτική ομάδα

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας, μέλη της οποίας θεωρούν ότι καλούνται στο κοινοβούλιο να επικυρώσουν νομοσχέδια τα οποία απέχουν ή βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την ιδεολογία του κόμματος. Τις ανησυχίες αυτές κλήθηκε να ‘‘διασκεδάσει’’ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος συναντήθηκε με όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ομάδες των τριάντα ατόμων προσπαθώντας να τους πείσει για το μονόδρομο των αλλαγών ως αναγκαία προϋπόθεση εξόδου από την κρίση, καλώντας τους να στηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησης στην κρίσιμη αυτή συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση πάντως όσον αφορά την κυβερνητική προσπάθεια εξυγίανσης κάποιας ΔΕΚΟ, τις συνεννοήσεις με τους συνδικαλιστές θ’ αναλαμβάνει ο Μ. Καρχιμάκης συνεπικουρούμενος κάθε φορά από τον αρμόδιο εποπτεύοντα υπουργό.

Το σχήμα αυτό εφαρμόστηκε ήδη στον τομέα των Μεταφορών όπου ο υπουργός Δ. Ρέππας έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να αποφύγει τις μετωπικές συγκρούσεις. Μάλιστα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση του ΟΣΕ παράγοντες του υπουργείου βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανοιχτή γραμμή με το Σωματείο Μηχανικών Τεχνιτών ΟΑΣΑ-ΕΘΕΛ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Απ. Ραφτόπουλος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ. Η διάθεση συνεννόησης σε αυτό το σωματείο είναι εμφανής, λένε παράγοντες του υπουργείου, σε αντίθεση με τους ΗΣΑΠ και τα ΗΛΠΑΠ, όπου οι αντιδράσεις προμηνύονται σφοδρότερες. Στα άλλα μέτωπα ωστόσο όπως της Αγροτικής και του Μετρό από τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών φαίνεται πως οι αλλαγές δεν πρόκειται να περάσουν χωρίς μάχες και χωρίς απώλειες.

Στη μάχη της πειθούς των σκληρών κομματικών συνδικαλιστών έχουν ριχτεί και οι πρώην συνδικαλιστές και νυν υπουργοί ή βουλευτές του Κινήματος όπως ο Γ. Κουτρουμάνης που είναι αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, ο Δ. Κουσελάς υφυπουργός Οικονομικών, ο Γ. Κουτσούκος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Χρ. Πρωτόπαπας που έχει τη θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Ψάχνουν σημεία σύγκλισης

Η επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και του Επιτρόπου Όλι Ρεν στην Αθήνα και οι προγραμματισμένες συναντήσεις τους με τους αρχηγούς των κομμάτων φέρνει επί τάπητος την αναγκαιότητα της απαραίτητης συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, κυρίως των δύο κομμάτων εξουσίας, στα μείζονα ζητήματα που αφορούν κυρίως τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και για τις οποίες όλοι συμφωνούν, διαφωνώντας μόνο στον τρόπο που πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμος να αποστείλει πρόσκληση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά και να του προτείνει να αναζητήσουν από κοινού σημεία σύγκλισης που θα αφορούν τη στήριξη στους όρους του Μνημονίου με τους οποίους συμφωνεί η Ν.Δ., στη συμφωνία εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, αλλά και σε προώθηση μεταρρυθμίσεων που θεωρεί και η αξιωματική αντιπολίτευση αναγκαίες για τη χώρα και είναι εκτός Μνημονίου. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορούν να βρεθούν πολλά κοινά σημεία για συζήτηση και εκτιμούν ότι οι προτάσεις Σαμαρά για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος μπορούν να αποτελέσουν μια καλή βάση ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για ειλικρινή διάλογο. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα παρατηρούν μια προσπάθεια του αρχηγού της Ν.Δ .να απεγκλωβιστεί σταδιακά από τη στείρα αντιμνημονιακή πολιτική , που όπως λένε τον έχει οδηγήσει σε απομόνωση.

Πάντως εκτός από την κυβέρνηση και τη Τρόικα που για ευνόητους λόγους αποζητούν πολιτική και κοινωνική συναίνεση καθώς βλέπουν ότι σε καταστάσεις κοινωνικών εκρήξεων δεν μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που στις δημοσκοπήσεις απαιτούν από τις πολιτικές δυνάμεις εθνική συνεννόηση για να βγει ο τόπος από την κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις συνομιλίες με την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γ. Παπανδρέου θα εμφανιστεί θετικός σε προτάσεις που θα αφορούν την επιδίωξη επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων άρθρων του Μνημονίου, τα οποία στην πράξη κρίθηκαν αναποτελεσματικά ή ακατάλληλα για τη συγκεκριμένη περίπτωση όπως είναι η Ελληνική οικονομική κρίση.


Produced by