07
ΔΕΚ

Προβόπουλος: Αντίθετος σε περαιτέρω αύξηση της φορολογίας


«Περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων θα κατέληγε όχι μόνο να επιτείνει την ύφεση αλλά και να επιτύχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα δηλαδή μείωση αντί για αύξηση των εσόδων», διεμήνυσε προς την κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος .

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Προβόπουλος για την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Τόνισε μάλιστα ότι η αιχμή της πολιτικής για την αύξηση των εσόδων πρέπει να προσανατολιστεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην άμβλυνση της φοροδιαφυγής. Πρόσθεσε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι αναγκαία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα κι ακόμη απηύθυνε παραίνεση και ο νέος αναπτυξιακός νόμος να προβλέπει μείωση των φορολογικών βαρών και να μην κινείται προς «το ξεπερασμένο μοντέλο» των επιδοτήσεων.

Ο διοικητής της ΤτΕ κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο φορολογικό περιβάλλον που θα εξασφαλίζει σταθερότητα των φορολογικών συντελεστών και αποτελεσματική λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών.

Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε εξάλλου ότι θα μπορεί η χώρα να βγει στις αγορές μετά το τέλος του 2011, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί σχολαστικά το πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να υπερακοντίζουμε, δίνοντας το σαφές μήνυμα πως βασίζουμε με ταχείς ρυθμούς».

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν είναι ούτε άμεση ούτε αυτόματα. Οι αγορές αντιμετωπίζουν ακόμη τα ελληνικά ομόλογα με επιφύλαξη παρόλο που το κλίμα έχει αρχίσει τελευταία να βελτιώνεται» ανέφερε. Εξήγησε δε πως η επιφυλακτικότητας των αγορών επιτείνεται και από τοποθετήσεις που θέλουν να μην αποφεύγεται η αναδιάρθρωση του χρέους, παρότι το ίδιο το ΔΝΤ έχει συμπεράνει ότι η χρεοκοπία δεν είναι ούτε «αναγκαία, ούτε επιθυμητή, ούτε πιθανή».

Ακόμη τόνισε πως πρέπει να υλοποιηθεί σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη, που θα καταδεικνύει ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει γρήγορα με ταχείς ρυθμούς. Ταυτόχρονα απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση παρότι δεν έχουμε μια κρατικά διευθυνόμενη οικονομία, και διευκρίνισε ότι δεν έχει υπάρξει συζήτηση για το ποιοι είναι οι αναπτυξιακοί κλάδοι στους οποίους πρέπει να κινηθούμε. «Έχουμε ένα σχέδιο για τον Τουρισμό; Σχέδιο για την προστασία περιβάλλοντος, για την Ναυτιλία, την Ενέργεια;» έθεσε το ερώτημα και απάντησε αρνητικά ειδικά λέγοντας πως στο χώρο της Ενέργειας, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για το τι θα γίνει τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να γνωρίζουν οι επενδυτές πού θα κινηθούν.Ο διοικητής της ΤτΕ αφού δήλωσε προβληματισμένος για την μείωση των τραπεζικών καταθέσεων (που αντιστοιχεί στο 11% των συνολικών καταθέσεων του τραπεζικού κλάδου) εξήγησε πως οφείλεται τόσο στην έξοδο κεφαλαίων στο εξωτερικό όσο και στην ιδιωτική αποταμίευση αλλά και στην λόγω μείωσης των εισοδημάτων «κατανάλωση» των καταθέσεων.


Produced by