07
ΔΕΚ

Στρος Καν: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012


«Το ζήτημα είναι από εδώ και πέρα πως θα επιτευχθεί η ανάπτυξη, γιατί δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει χωρίς αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Στρος Καν δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πορεία της χώρας αλλά και από την ανταπόκριση των πολιτών στα «γενναία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του έλληνα πρωθυπουργού για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους επαναλαμβάνοντας ότι το μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να πέσει στους έχοντες ενώ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη εξορθολογισμού της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, σημειώνοντας την εμπιστοσύνη του στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Απαντώντας σε αυτούς που χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο το ΔΝΤ στην Ελλάδα τόνισε ότι «είστε καλύτερα με εμάς εδώ, παρά με εμάς έξω, σημειώνοντας ότι «είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε και για να βρούμε μαζί με εσάς τις καλύτερες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε».


Ερωτηθείς για τα προβλήματα της ευρωζώνης σε σχέση και με τη δημοσιονομική αστάθεια που παρουσιάζουν κάποιες χώρες μέλη, χαρακτήρισε την κατάσταση σοβαρή αν και δήλωσε αισιόδοξος τόσο για την Ελλάδα όσο και συνολικά για την ευρωζώνη . Τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν πιο γρήγορα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ώστε να δίνονται πιο άμεσα λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.Σημείωσε δε ότι και για την ευρωζώνη το πρόβλημα είναι «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη».

Τάχθηκε υπέρ ενός κοινού ενιαίου μηχανισμού από την ευρωζώνη για τη στήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λέγοντας ότι δεν είναι λύση η αποσπασματική αντιμετώπιση κατά περίπτωση.

Όσο για το εάν η επιμήκυνση θα φέρει νέα μέτρα και ποια θα είναι τόνισε ότι δεν αλλάζει κάτι στο πρόγραμμα το οποίο συνεχίζεται ως έχει και χαρακτήρισε το θέμα περισσότερο τεχνικό το οποίο θα πρέπει να διευθετήσουν το ΔΝΤ και η ΕΕ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον επικεφαλής του ΔΝΤ, καθώς όπως τόνισε, ήταν ο πρώτος που τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του δανείου.


«Πήραμε την απόφαση να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να αξιοποιήσουμε το χρόνο που απέχουμε από τις αγορές για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα της ανάπτυξης του ανταγωνισμού», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, ενώ τόνισε ότι «διορθώνουμε χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα».


«Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας, να μειώσουμε το κόστος των υπηρεσιών και για να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου ενώ επανέλαβε τη θέση του για την στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.

Τέλος, χαρακτήρισε μικρό άθλο την προσπάθεια των πολιτών, ηοποία οδήγεί στην μείωση του ελλείμματος.

Produced by