08
ΔΕΚ

Σηφουνάκης: Ελεγκτικός μηχανισμός για τα αυθαίρεταΤη δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού για τα αυθαίρετα , που θα είναι ανεξάρτητος από τις Πολεοδομίες, προανήγγειλε χτες με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης.


«Η αυθαίρετη δόμηση έχει μια προϊστορία στην Ελλάδα, ταυτιζόταν και ταυτίζεται δυστυχώς ακόμα και τώρα ο μηχανισμός ο εγκριτικός με τον εποπτικό και αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει» τόνισε χαρακτηριστικά .


Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να αλλάξει και ο τρόπος έκδοσης αδειών και ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός. «Αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα να γίνουν, θα προχωρήσουν όμως αν βάλουμε ορισμένα πράγματα πιστεύω σε μια σειρά», είπε ο κ. Σηφουνάκης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ σύντομα θα ανακοινώσει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την αυθαίρετη δόμηση και τη θέσπιση ποσοστιαίου μεγέθους επεκτάσεων των πόλεων, προκειμένου μέσα στην επόμενη διετία να έχει ξεμπλοκάρει η σύνταξη και υλοποίηση των Πολεοδομικών μελετών που θα επιτρέψει την ένταξη περιοχών στο σχέδιο Πόλης.


Βάσει αυτών των επεκτάσεων θα κριθεί ποια αυθαίρετα θα νομιμοποιηθούν ή όχι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιωχθεί και η είσπραξη των προστίμων από τα 300.000 αυθαίρετα που εντάχθηκαν στο νόμο Τρίτση μέχρι το 1983, οι ιδιοκτήτες των οποίων ουδέποτε τα αποπλήρωσαν.


Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από τα πρόστιμα που θα εισπράξει από την γενική πολιτική που ακολουθεί για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους χώρους θα ξεπεράσουν τα 1,5 δις ευρώ την περίοδο 2011-2012.


Σήμερα, εκτιμάται ότι τα αυθαίρετα ξεπερνούν το 1 εκατ και όπως έχει ξεκαθαρίσει η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, τα νέα περιφερειακά ρυθμιστικά σχέδια Πόλεων θα καταργούν την εκτός σχεδίου δόμησης έξω από τις μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Γιάννενα και η Πάτρα .


Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τα ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται το αργότερο στις αρχές του 2011.

Produced by