09
ΔΕΚ

Όλι Ρεν: Δεν είστε ο μόνος αδύναμος κρίκος- Τον Ιανουάριο η επιμήκυνση


Τον Ιανουάριο θα τοποθετηθεί και επισήμως η Κομισιόν σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έλαβε η Ελλάδα, όπως δήλωσε μετά την συνάντηση του με τον υπουργό οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

Οπως είπε ο κ. Ρεν το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών είναι έτοιμο να εξετάσει θετικά την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ και αυτό τόνισε θα εξαλείψει τις αμφιβολίες των αγορών για το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή του τριετούς προγράμματος που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία ο κ. Ρεν σημείωσε την πεποίθησή του ότι το τριετές πρόγραμμα θα οδηγήσει σε επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές και ότι με την επιμήκυνση της αποπληρωμής της βοήθειας που έχει δοθεί δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Ο Όλι Ρεν στη Βουλή

Με μια γενικόλογη διατύπωση περί μη επιβολής νέων όρων για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας αλλά και αποφυγή να τοποθετηθεί για το αν η αυτή αφορά το σύνολο των 110 δις ή το υπολειπόμενο ποσό καθώς και αποφυγή για το ύψος του επιτοκίου, εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Όλι Ρεν, στην Βουλή.

Αναφορικά με την διάρκεια αποπληρωμής του χρέους ανέφερε ότι εντός του επόμενου έτους το Eurogroup θα αποφασίσει σχετικά. Σημείωσε ότι ενδεχομένως δεν θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία, αλλά μια τροποποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας και κατά συνέπεια δεν θα χρειαστούν ούτε νέοι όροι, ούτε νέο Μνημόνιο . «Δεν σκοπεύουμε να θέσουμε νέους όρους. Θα εργαστούμε με βάση το υπάρχον πλαίσιο. Έως το 2013 η Ελλάδα θα είναι εκτός αγορών και εν μέρει και 2013. Αλλά αν υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μπορεί να ξαναβγεί νωρίτερα στις αγορές. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα αποκαθίσταται η οικονομία» εκτίμησε.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Ρεν ενώ δήλωσε ότι η χώρα μας ακολουθεί τη σωστή πορεία άφησε σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδας, όταν είπε πως μόλις φέτος αντέδρασε ενώ για μακρό διάστημα πολιτικοί και αγορές δεν αντέδρασαν όσο συσσωρεύονταν το χρέος . Επιπροσθέτως ο κ. Ρεν απέφυγε να διευκρινίσει για το τι σημαίνει η φράση «κατά περίπτωση συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης», όταν ρωτήθηκε σχετικώς.

Πάντως χαρακτήρισε «εξαιρετική» την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα από τον περασμένο Μάρτιο οπότε και υπεγράφη το Μνημόνιο ο ευρωπαίος επίτροπος συγχαίροντας την ελληνική κυβέρνηση και τους πολίτες για την αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει. Ο κ. Ρεν αν και είπε ότι ο στόχος για το έλλειμμα δεν θα επετευχθεί, εκτίμησε ότι προϋπολογισμός του 2011 θα βρίσκεται εντός στόχων ως προς το έλλειμμα και δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα εφόσον όμως επιτευχθεί ο στόχος του 2,4% του ΑΕΠ.

«Έχετε κάνει σημαντική πρόοδο αλλά είναι ακόμα πολλές οι προκλήσεις» τόνισε και σημείωσε ότι σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα δεν είναι μόνη, έχει την Ευρώπη στο πλευρό της.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά αλλά απηύθυνε παραίνεση να υπάρξουν κίνητρα για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Πρόσθεσε όμως πως μόνο οι μεταρρυθμισθείς δεν μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, «χρειάζεται και η ιδιωτική πρωτοβουλία».


«Οι μεταρρυθμίσεις θα βελτιώσουν την αειφορία και την αποτελεσματικότητα των Οικονομικών βελτίωση παραγωγικότητας χρειάζεται και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επενδύσεις. Έχει γίνει πρόοδος σε πολλούς τομείς όμως είναι ακόμα πολλές οι προκλήσεις. Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι θέματα ζωτικής σημασίας για το θέμα και της κοινωνικής Δικαιοσύνης για να πειστούν οι πολίτες ότι είναι λογικές οι μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες» είπε.

Συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου

Η Ελλάδα θα δει το τέλος του τούνελ το επόμενο έτος και η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο από το β' εξάμηνο του 2012, υπογράμμισε ο επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν, στη διάρκεια των δηλώσεών του στο Μέγαρο Μαξίμου , μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη συμπαρατάσσεται με την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα βήματα έχει κάνει η Ελλάδα μέχρι τώρα, επισημαίνοντας ότι στόχος για το 2011 είναι όχι μόνο η περαιτέρω δραστική μείωση του ελλείμματος, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012.

Αποδείξαμε όχι μόνο το κουράγιο μας αλλά και την απόφασή μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματά μας, τόνισε π πρωθυπουργός, με αφορμή δήλωση που είχε κάνει ο Όλι Ρεν στο παρελθόν λέγοντας στους Έλληνες «Κουράγιο».

«Προφανώς έχουμε ακόμη δρόμο αλλά αξιοποιούμε τον χρόνο που μας δίνει η ασπίδα του μηχανισμού που δημιουργήθηκε από το μηδέν για να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα δεκαετιών»,τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είτε ταυτίζονται οι απόψεις μας είτε όχι, έχουμε μια ειλικρινή και έντιμη συνεργασίας σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο.

Επίσης, όπως ανέφεραν αμφότεροι, συζητήθηκαν και τα θέματα που απασχολούν την ευρωζώνη και την ΕΕ συνολικά και τα οποία θα εξεταστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.Γεύμα εργασίας με τον Γ. Προβόπουλο

Γεύμα εργασίας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο είχε ο κοινοτικός εκπρόσωπος Ολι Ρεν. Ο κ. Ρεν στη συνέχεια σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει το έργο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το πρόβλημα στην περίπτωση της Ελλάδος ήταν κυρίως δημοσιονομικό και όχι στον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο γεύμα συμμετείχαν ακόμη, μεταξύ άλλων, το μέλος της Τρόικας Σερβάζ Ντερούζ και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

Economist: Δεν είστε μόνοι στην κρίση, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Όπως τόνισε ο Όλι Ρεν από το βήμα του Economist, «Δεν είστε μόνοι, η κρίση είναι ευρωπαϊκή», ενώ προσέθεσε πως το ότι η Ελλάδα δεν είναι ο μόνος αδύναμος κρίκος αποδείχθηκε περίτρανα.

«Θα πρέπει να γίνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ε.Ε για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση» υποστήριξε ο Επίτροπος, ενώ προειδοποίησε πως ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο στόχο μας. « Απαιτείται κοινός στόχος από όλους την Ευρώπη», επεσήμανε.

«Οφείλω σεβασμό για όσα καταφέρατε» τόνισε σχετικά με τον ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο, όπως διευκρίνισε, είναι σκληρό, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. " Η κυβέρνηση είναι απόλυτα αφοσιωμένη και οι αλλαγές εφαρμόζονται σωστά, ωστόσο πρόκληση παραμένει η φοροδιαφυγή και η απελευθέρωση επαγγελμάτων", υποστήριξε.

Σχετικά με την παράταση της αποπληρωμής του δανείου της χώρας, η Ε.Ε υποστηρίζει την Ελλάδα και είναι θετικά διακείμενη, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ.

Κατά τον κ. Ρεν, αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη, αλλά η σημερινή κατάσταση δεν αποτελεί κρίση για το ευρώ.

Αναφορικά με την εμπλοκή ιδιωτών στο ταμείο στήριξης, ο Επίτροπος ξεκαθάρισε πως τούτο δεν θα γίνει πριν το 2013. «Ακόμη και μετά από αυτή τη χρονιά ο ιδιωτικός τομέας θα παρεμβαίνει σε έκτακτες μόνο περιπτώσεις», πρόσθεσε. «Την εβδομάδα θα αποφασιστούν οι τελικοί κανόνες και ο ιδιωτικός τομέας δεν θα πληρώσει κανένα χρέος».

Απευθυνόμενος προς τους κεντρικούς τραπεζίτες και ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Ρεν ζήτησε να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη με αίσθημα ευθύνης, ενώ προανήγγειλε ότι τον Ιανουάριο του 2011 θα υπάρξει μια ανεξάρτητη εποπτική αρχή για τις τράπεζες υπό την ευθύνη του κ. Τρισέ.

A.K.

Produced by