09
ΔΕΚ

Ώρα μηδέν για τα εργασιακά


Μετά την τελική έγκριση που έδωσε χθες βράδυ η τρόικα, προωθείται με τάχιστες διαδικασίες το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Οι νέες ρυθμίσεις που ουσιαστικά μειώνουν τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα παρουσιαστούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει με κύρια θέματα, πέραν των ρυθμίσεων στα εργασιακά, τις αλλαγές στις επενδύσεις και τη μείωση των απολαβών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ .


Αναφορικά με τα εργασιακά θέματα του ιδιωτικού τομέα οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν:


 Για να μειωθούν οι μισθοί σε μία επιχείρηση μέσω της υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης ειδικών συνθηκών θα πρέπει να λειτουργεί στην επιχείρηση σωματείο.

 Αν δεν υπάρχει σωματείο θα πρέπει η επιχείρηση να διαπραγματευτεί και να υπογράψει τη σύμβαση ειδικών συνθηκών για μείωση μισθών με το κλαδικό σωματείο.

 Σε περίπτωση διαφωνίας τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούν να προσφεύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
 Διατηρείται η δυνατότητα (στις περιπτώσεις κλαδικών συμβάσεων) αυτόματης επέκτασης σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

 Η διάρκεια αυτών των συμβάσεων ειδικών συνθηκών θα είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν των δύο ετών (1+1 έτος) Ακολούθως θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με βάση τις ρυθμίσεις των κλαδικών συμβάσεων.


 Τίθεται τελικά πλαφόν για τις μειώσεις όχι το 12% αλλά η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που σημαίνει ότι μία επιχείρηση μπορεί, εφόσον συμφωνήσει το σωματείο εργαζομένων να πληρώνει τους εργαζόμενους με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη-υπαλλήλου.


 Όποια επιχείρηση προβεί σε υπογραφή σύμβασης ειδικών συνθηκών αυτομάτως θα υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων καθόλη τη διάρκεια ισχύος αυτής της σύμβασης αλλάθα μπορεί να εφαρμόσει ελαστικές μορφές απασχόλησης τουπροσωπικού της (προσωρινή απασχόληση, μερική απασχόληση κλπ)


Τέλος αυτές οι συμβάσεις θα ελέγχονται από το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας που λειτουργεί εντός του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και στο οποίο μετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι. Το ΣΚΕΕΕ ωστόσο δεν θα μπορεί να προβαίνει σε έλεγχο σκοπιμότητας αυτών των συμβάσεων κατά τη διαδικασία έγκρισης τους αλλά θα πρέπει μόνο να διαπιστώνει αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στήριξη από τους κοινωνικούς εταίρους

Τη στήριξη των κοινωνικών εταίρων ζήτησε χθες η υπουργός Εργασίας Λ.Κατσέλη μετά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τον οποίο και ενημέρωσε για τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά. Η κα Κατσέλη εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της οικονομίας και ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους (κυρίως ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) να «βάλουν πλάτη» ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κατσέλη είπε ότι το μνημόνιο ισχύει, είναι νόμος του κράτους, υπάρχει όμως περιθώριο για βελτιωτικές κινήσεις και επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».Produced by