09
ΔΕΚ

Παπακωνσταντίνου: Θα βγούμε πιο δυνατοί


«Πιο δυνατή θα βγεί η Ευρωζώνη και η Ευρωπαική΄Ενωση στο σύνολό της από την κρίση» , υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όπως τόνισε ο ΥΠΟΙΚ οι αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΕ είναι πάντα στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις .

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού και αυτός αναφέρθηκε στα προβλήματα της ευρωζώνης υπογράμμισε και αυτός ότι «όλοι στην Ε.Ε. έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αντιμετωπίζει δημοσιονομικό πρόβλημα».

Αναφερόμενος στις έντονες διαβουλεύσεις στους κόλπους της ΕΕ για το πως θα αντιμετωπιστεί η κρίση, εντόπισε τα τρία βασικά θέματα:

-Η δημιουργία δημοσιονομικού πλαισίου για τη αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.


-Η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού ζητήματος και το γεγονός ότι πρέπει να βελτιωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον συγκεκριμένο κλάδο.


-Επίτευξη της πολιτικής ανάπτυξης της περιοχής.


«Οι διεργασίες για τον μόνιμο μηχανισμό στην ευρωζώνη είναι έντονες» διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ, ενώ επιβεβαίωσε πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον μηχανισμό. Θέση στο μηχανισμό, σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να έχουν και οι ιδιώτες, εφόσον όμως αποσαφηνιστεί το πλαίσιο και τις ακριβώς θα σημαίνει αυτό και πως θα υλοποιηθεί.

Εκμεταλλευόμενοι τις ασάφειες στο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών, δρουν οι οίκοι αξιολόγησης, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και κάλεσε όλους του Ευρωπαίους να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους γύρω από τον μηχανισμό στήριξης.

Κατά την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον οίκο S&P υπενθυμίζοντας ότι άνευ λόγου και αιτίας προειδοποίησε την Ελλάδα με υποβάθμιση.


«Στο ευρώ μπήκαμε βάσει κανόνων ακόμα και αν αυτό αμφισβητήθηκε. Το ευρώ υπήρχε θετικό για τη χωρά για τις επενδύσεις. Αύξησε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και συνέβαλε στο να υπάρξει δημοσιονομικός έλεγχος. Το ευρώ δεν φταίει για την σημερινή κατάσταση», αποκρίθηκε ο κ. Παπκωνσταντίνου, σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ με δημιουργική λογιστική.

«Δεν υπάρχει θέμα καταβολής της δόσης του δανείου, απλά θα καθυστερήσει και αυτό δεν συνδέεσαι με το ενδεχόμενο παράτασης αποπληρωμής», υποστήριξε.

Τόμσεν: Ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων

Την ανάγκη προώθησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του ελλείμματος εξήρε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σ΄ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να κάνει ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις σε πολλά επίπεδα, όπως στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της μείωσης της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τώρα αντισταθμίζουμε την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα με περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πάντα».
Όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος, ήταν σημαντικά τα επιτεύγματα σε ότι αφορά τη μείωση του ελλείμματος, επεσήμανε ο κ. Τόμσεν.

Απαντώντας στην κριτική, που γίνεται, επειδή υπήρξε ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου χρειάστηκε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς μεταβολή συναλλαγματικής ισοτιμίας, παρατηρήθηκε σημαντική ύφεση.

Αισιόδοξη η Morgan Stanley για το ευρώ

Αισιόδοξη για την ευρωζώνη και το ευρώ η Elga Bartsch, Chief European Economist της Morgan Stanley, ενώ όπως επεσήμανε, κατά τη γνώμη της το νόμισμα θα κάνει μια διόρθωση και θα συνεχίσει να υπάρχει για πολύ καιρό.

«Μόλις βγει η Ευρώπη από τη κρίση, το ευρώ θα είναι ένα σκληρό νόμισμα», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει αναδιάρθρωση σε χώρα της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την κ. Βartch μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι καταστροφική.

Παράλληλα, με τη σειρά του ο Costa Vayenas, Head of Emerging Markets Research της UBS, εξήρε το δολάριο και τη θέση του στις συναλλαγές.

«Το δολάριο είναι ένας παγκόσμιος παίχτης και θα είναι δύσκολο να εκδιωχθεί από το θρόνο του», τόνισε, ενώ όσον αφορά το ευρώ, τόνισε ότι κυκλοφορεί υπερτιμημένο αλλά έχει δύναμη παρά την κρίση.

Α.Κ.
Produced by