09
ΔΕΚ

Ομόλογα της Διασποράς: Μιμείται Ισραήλ και Ινδία η Ελλάδα


Πριν από 64 χρόνια έφυγε η Νίνα Βαράτση από την Ελλάδα και η πατρίδα της σήμερα βασίζεται πάνω της περισσότερο από ποτέ.

Το πρακτορείο Bloomberg σε ρεπορτάζ του για τα ομόλογα της διασποράς που θα εκδώσει η Ελλάδα, αναφέρει ότι η 72 χρονη συνταξιούχος είναι μια από τα 11 εκατομμύρια έλληνες που μετανάστευσαν στον Καναδά και η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να τους ζητήσει να αγοράσουν ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αρνούνται να τους ακολουθήσουν στη διάσωση της χώρας.

«Οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει ομόλογα πολέμου για να βοηθήσουν τη χώρα τους, όταν ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Κατά κάποιον τρόπο το ίδιο συμβαίνει στην Ελλάδα», υποστήριξε η κα Βαράτση και προσέθεσε πως «εάν μπορώ να βοηθήσω γιατί να μην το κάνω;».

Η χώρα θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ και της Ινδίας στρεφόμενη σε πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, ζητώντας τους να αγοράσουν ομόλογα της διασποράς.

Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να πουλήσει χρέος της στις αγορές, με διάρκεια ωρίμανσης μεγαλύτερη από έξι μήνες, σχεδόν από τον Απρίλιο, ενώ τον Μάιο αναγκάστηκε να δεχθεί πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Η διασπορά έχει πολύ πλούτο και η Ελλάδα έχει μια μεγάλη διασπορά», αναφέρει ο Dilip Ratha, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Το ερώτημα είναι εάν οι έλληνες της διασποράς θέλουν να επενδύσουν στη χώρα και πόσο πιστεύουν σε αυτή», τόνισε.

Το παράδειγμα Ισραήλ και Ινδίας

Το Ισραήλ κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από $31 δις πουλώντας ομόλογα στην εβραϊκή κοινότητα ανά τον κόσμο μέσω του Development Corporation.

Παράλληλα, όταν το 1998 οι αγορές της Ινδίας κατέρρευσαν, η πιστοληπτική της αξιολόγηση υποβαθμίστηκε και δεν είχε πρόσβαση στις αγορές.

Τότε η χώρα προσέφερε ομόλογα της διασποράς με επιτόκιο 8% για να συγκεντρώσει $4,2 δις. Το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν στα $11 δις σε τρεις ξεχωριστές εκδόσεις μέχρι το 1991.

«Το τρίκ για την Ελλάδα είναι να προσφέρει αρκετά υψηλή απόδοση που θα κατευνάσει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον Ratha της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως εκτιμά, η Ελλάδα μπορεί να συγκεντρώσει $10 δις, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα κάνει σωστό μάρκετινγκ. «Εάν προσφέρει επιτόκιο πάνω από το 3%, τα ομόλογα θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά», υποστήριξε.


Produced by