09
ΔΕΚ

Β. Ράπανος: Αναγκαία η αλλαγή των δημοσιονομικών θεσμών


Η ριζική αλλαγή των δημοσιονομικών θεσμών και δημοσιονομικών κανόνων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατηρήσιμη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα, είπε ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος, στην ομιλία που έκανε στο συνέδριο του Economist.

Η Κυβέρνηση, είπε ο κ. Ράπανος, έκανε βήματα στην κατεύθυνση αυτή, αναφέροντας το νέο καθεστώς απονομής της φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά χρειάζονται, πρόσθεσε, και άλλες αλλαγές για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή , να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα, να υπάρξει νέα οργάνωση των Εφοριών και να εκλογικευθούν οι ποινές. Όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες, ο Πρόεδρος της ΕΤΕ είπε ότι η αξιολόγησή τους δεν πρέπει να γίνεται μόνο όσον αφορά τη νομιμότητα αλλά και ως προς την αποδοτικότητά τους.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το νόμο για τη δημοσιονομική εξυγίανση και είπε ότι η βοήθεια του ΔΝΤ στην κατεύθυνση αυτή θα είναι χρήσιμη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ο κανόνας για μηδενικό έλλειμμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Ράπανος είπε ότι η πρόοδος στη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή που έχει γίνει έως τώρα είναι σημαντική και δεν πρέπει να την υποτιμούμε. Ειδικά για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, είπε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να τη φαντασθεί πριν από ένα χρόνο. Αναφερόμενος στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ράπανος είπε ότι η κεφαλαιακή κατάστασή τους είναι πολύ καλή.

Produced by