13
ΔΕΚ

Γιούργκεν Σταρκ: ‘‘Επιμήκυνση δεν σημαίνει χαλάρωση’’


Καμία χαλάρωση των όρων δεν θα πρέπει να συνοδεύσει την πιθανή επιμήκυνση του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ, επισημαίνει ο οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής».

Συνιστά στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ευθυγραμμίσει τους μισθούς με την παραγωγικότητα «σε επίπεδο επιχείρησης», αν θέλει να τονώσει την ανταγωνιστικότητα, να τονώσει την παραγωγή και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θεωρεί «ανεπαρκείς» τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο όπως αναφέρει αν γινόταν αυστηρότερο ίσως να μη χρειαζόταν καν μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων.

Παραμένει αμετακίνητος στην άποψη ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να ασκεί δημοσιονομική πολιτική , τασσόμενος παράλληλα κατά της έκδοσης ευρωομολόγου διότι αυτό όπως υποστηρίζει θα ευνοούσε κάποιες χώρες αλλά θα ήταν άδικο για άλλες. Αναφέρει πως "το πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία κινείται σε σωστή κατεύθυνση" και σημειώνει Δεν πρόκειται για εύκολο έργο. Το αναγνωρίζουμε πλήρως αυτό. Δεν είναι αγώνας 100 μέτρων. Είναι ένας μαραθώνιος και η Ελλάδα μόλις άρχισε τη διαδικασία αυτή".

Σημειώνει ότι οι ευρωπαικές κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν επειγόντως μαθήματα από την κρίση ενώ χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις ενδείξεις που έδωσαν οι αρχηγοί κρατών στη προηγούμενη Σύνοδο το Νοέμβριο. Σε ότι αφορά το ρόλο της ΕΚΤ δείχνει να κινείται σε διαφορετική γραμμή από την πρόσφατη στάση της αναφέροντας επιπλέον πως "δεν είμαστε αρμόδιοι για τη δημοσιονομική πολιτική . Η εντολή μας δεν είναι να διευκολύνουμε τις κυβερνήσεις να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους".


Produced by