13
ΔΕΚ

Χρυσοχοϊδης: Προτιμούνται όσοι επιλέγουν φοροαπαλλαγές-Αξιολόγηση εξπρές των αιτήσεων


Μείωση της γραφειοκρατίας με τον περιορισμό της χρονικής διάρκειας αξιολόγησης των αιτήσεων επιθυμεί να επιτύχει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μέσω του νέου Επενδυτικού Νόμου. Ειδικότερα, με τον νέο νόμο, ο χρόνος που μεσολαβεί από την κατάθεση της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο έως την έγκριση μειώνεται από τρία χρόνια που είναι σήμερα, σε έξι μήνες.


Το διάστημα αυτό χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα μικρό από τον υπουργό, Μ. Χρυσοχοϊδη, ενώ εάν ήταν μικρότερο- όπως είπε- θα ήταν επικίνδυνο, κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Ο νέος Επενδυτικός Νόμος, του οποίου η υλοποίηση ανακοινώνεται στα τέλη Ιανουαρίου, έχει ως ακρογωνιαίο λίθο τις φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα είναι σε αναλογία 3 προς 1, τριπλάσιες από το άθροισμα επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων. Μάλιστα, θα προτιμούνται οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τις φοροαπαλλαγές έναντι των άλλων κινήτρων.


Παράλληλα, τίθεται όριο στη συμμετοχή των παγίων, μέσω των οποίων σημειωνόταν υπερτιμολογήσεις. Το «ταβάνι» στα πάγια ανέρχεται στο 40% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους κάθε επιχειρηματικού σχεδίου.

Στα πλαίσια του ελέγχου και της διαφάνειας, κάθε Δεκέμβριο θα εκδίδεται από το υπουργείο προϋπολογισμός για τις ενισχύσεις κάθε χρονιάς.

«Ο νόμος δεν έχει χρονικό όριο, ενώ για τις θέσεις εργασίας και τα αναπτυξιακά μεγέθη θα μπορούμε να μιλήσουμε μετά από δυο χρόνια», διευκρίνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είναι υποχρέωση μας να υποστηρίξουμε τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, αλλά έχουμε και τη φιλοδοξία να δημιουργηθούν 50.000 νέες καινοτόμες επιχειρήσεις μέσα στην επόμενη διετία», επεσήμανε.

Όπως γνωστοποιήθηκε, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί μεταξύ των τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σύμβαση ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την στάση που θα κρατήσουν οι τράπεζες, ο υπουργός χαρακτήρισε τεράστιο κίνητρο τη μόχλευση των κεφαλαίων του ΕΤΕΑΝ, και κρίνοντας από το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» υπάρχει ενδιαφέρον.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός, αύριο περνά από το Υπουργικό Συμβούλιο πολυνομοσχέδιο για την αδειοδότηση βιομηχανικών επιχειρήσεων, μεταποιητικών επιχειρήσεων, για τα τεχνικά επαγγέλματα, τις ΒΕΠΕ αλλά και τροποποίηση διατάξεων του νόμου περί ανταγωνισμoύ.


Α.Α.
Produced by