13
ΔΕΚ

Φίλια και αντιπολιτευτικά πυρά στον Υπουργό Οικονομικών


Διασταυρούμενα πυρά δέχεται ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σήμερα όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Λίγο νωρίτερα οι βουλευτές του κινήματος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Οικονομικών και Εργασίας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και στη συνέχεια, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το σύνολο των βουλευτών καταφέρεται ενάντια στις αλλαγές που προωθούνται. Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ υπερασπίστηκε το επείγον της διαδικασίας, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για είσπραξη της τέταρτης δόσης του δανείου από την Τρόικα.

«Επείγει μονάχα η εφαρμογή των αυξομειώσεων στον ΦΠΑ» τόνισε η αξιωματική αντιπολίτευση με τους Γ. Βρούτση και Μ. Κεφαλογιάννη, ενώ προσέθεσαν πως η σύνδεση των διατάξεων αυτών με τις επίμαχες ρυθμίσεις για τις μειώσεις των μισθών στις ΔΕΚΟ , ή το χάρισμα ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 24 δισ. ευρώ, γίνεται εκ του πονηρού.

Ο Γ. Μαυρίκος του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «στόχος της διαδικασίας είναι να γίνει η Βουλή η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να εξαγνίσει και να δώσει τυπική κάλυψη σε ένα νομοσχέδιο που θέλει να ξεθεμελιώσει κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων».

«Συναίνεση η κυβέρνηση δεν θα λάβει, αλλά συνεννόηση θα έπρεπε να υπάρξει. Η κοινωνία πείθεται με τον διάλογο», παρατήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη (ανεξάρτητη βουλευτής - επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»). «Μόνον το ΦΠΑ έχετε υποχρέωση να περάσετε γρήγορα. Ε, φέρτε τον χώρια... Ένας ολόκληρος κόσμος αναρωτιέται, εάν για μείζονα θέματα μπορεί η Βουλή των Ελλήνων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπαδημούλης τόνισε οτι επείγεται η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο, γιατί δεν μπορεί να πείσει ούτε τους δικούς του. «Μέχρι και πριν ένα μήνα λέγατε ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις και μισθοί και δεν θα υπάρχουν απολύσεις. Περίμενα να υπάρξουν σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , να διαμαρτυρηθούν εδώ - κι όχι μόνον στις κομματικές συσκέψεις», είπε.

«Εντός του πλαισίου του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής» είναι η διαδικασία σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ.

Η επί της διαδικασίας αντίρρηση της αντιπολίτευσης, παρακάμφθηκε με ψηφοφορία δι’ ανατάσεως των χειρών.


Produced by