14
ΔΕΚ

Βίαιες ανατροπές στα εργασιακά


ΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖΗ ΡΟΥΣΣΟΥ

(t.roussos@esiea.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Μπορεί η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να περάσει με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα αλλά είναι βέβαιο ότι οι όποιες περικοπές θεσμοθετήθηκαν σε ασφαλιστικό και εργασιακά εντός του 2010 δεν θα είναι οι τελευταίες.

Εντός του 2010 έρχονται νέες αλλαγές που αναμένεται να συρρικνώσουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (εργαζόμενων και συνταξιούχων) με ότι αυτό συνεπάγεται για τους τζίρους των επιχειρήσεων και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη (και παράλληλα με το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές σε ΔΕΚΟ και εργασιακές σχέσεις) εμπεριέχονται οι δεσμεύσεις της χώρας μας για νέες επώδυνες αλλαγές.

Την ίδια ώρα τα ασφαλιστικά ταμεία αρχίζουν να προϋπολογίζουν τις απώλειες που θα έχουν από τις βέβαιες περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα και όπως προκύπτει «τα κουκιά» δεν τους βγαίνουν ακόμη και αν περιοριστούν στο απολύτως απαραίτητο οι φαρμακευτικές δαπάνες.  Πρώτος στόχος που τίθεται χρονικά από την κυβέρνηση και την Τρόικα των δανειστών μας αφορά στις επικουρικές συντάξεις .

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αλλά και εξάγονται από τις σχετικά λίγες πληροφορίες που υπάρχουν από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η βασική κατεύθυνση είναι η σταδιακή κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και η ενσωμάτωση της στην κύρια σύνταξη.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα και ως εκ τούτου το 2011 αναμένεται να υιοθετηθεί ένα άλλο σύστημα υπολογισμού με στόχο να μειωθούν οι χορηγούμενες επικουρικές συντάξεις.

Το ποσοστό αυτών των μειώσεων θα καθοριστεί ανά ταμείο με βάση της αναλογιστικές μελέτες που έχουν παραγγελθεί και τις οποίες έχει αναλάβει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα προβλεπόμενα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αν οι αναλογιστικές προβλέψεις καταδείξουν ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-2060 τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Αυτές οι παρεμβάσεις ωστόσο δεν αναφέρονται στο μέλλον αλλά καταλαμβάνουν και τα κεκτημένα δικαιώματα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση θα παγώσουν οι ονομαστικές επικουρικές συντάξεις και θα μειωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα (αλλαγή ωστόσο που είναι ευθέως αντισυνταγματική).

Μέτρα σοκ για τους τραπεζοϋπαλλήλους

Από την άλλη άπαντες οι τραπεζοϋπάλληλοι που εργάζονται στις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες και προκειμένου να μειωθεί το εργοδοτικό κόστος θα ενταχθούν εντός του 2011 στο ίδιο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα στο ίδιο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα!

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα ενταχθούν στο ασφάλιση του ΙΚΑ με συνέπεια θα μειωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις τους (αφού μειώνεται τόσο η επικουρική όσο και η κύρια σύνταξη λόγω του διαφορετικού τρόπου και ποσοστού υπολογισμού).

Από την άλλη ραγδαίες μειώσεις προβλέπονται και για όσους εργάζονται στην Τράπεζα της Ελλάδος αφού η διοίκηση της δεσμεύτηκε μέσα στο 2011:

- Να μειώσει τις αποδοχές του προσωπικού της στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης.
- Να μην απονέμει συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της.
- Να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού της ταμείου, ώστε να εναρμονιστούν με αυτές του ΙΚΑ.

Ακόμη προβλέπονται νέες περικοπές σε παροχές κοινωνικού χαρακτήρα μέσω της επανεξέτασης όλων των κοινωνικών προγραμμάτων.
Εντός του 2011 θα αρχίσει η αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων από τον ΟΟΣΑ .

Τέλος το 2012 εφόσον η οικονομία παραμείνει με αρνητικό πρόσημο λόγω της ύφεσης τότε θα μειωθούν ανάλογα και οι συντάξεις ενώ αν έχουν περάσει σε θετική τροχιά τότε δεν θα υπάρξει αύξηση των χορηγούμενων συντάξεων.

Αλλαγές και στον κατάλογο των ΒΑΕ

Πέραν αυτών των αλλαγών το μαχαίρι θα μπει και στο χώρο των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με άμεσο στόχο οι εργαζόμενοι που θα συνεχίσουν να υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ να μην ξεπερνούν το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Αυτή τη στιγμή στο σχετικό κατάλογο είναι ενταγμένοι περί τις 700.000 εργαζομένων και ο στόχος όπως αυτός περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο είναι όσοι εντάσσονται στον σχετικό κατάλογο να μην ξεπερνούν τις 500.000 ανθρώπους.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι στα ΒΑΕ θα απολέσουν το σχετικό δικαίωμα. Ωστόσο απώλειες θα μετρήσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως το ΙΚΑ) δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ καταβάλουν πρόσθετη εισφορά 3,60% επί των αποδοχών υπέρ ΙΚΑ και 2% υπέρ των επικουρικών ταμείων, δηλαδή συνολικά 5,60% από τις οποίες 3,45 ποσοστιαίες μονάδες βαρύνουν τους ασφαλισμένους και οι υπόλοιπες 2,15 τους εργοδότες.

Ορατές οι συνέπειες των μέτρων στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων

Μπορεί οι βίαιες μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό των εργαζομένων να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί αλλά όσες αλλαγές επήλθαν εντός του 2010 έχουν πλέον μετρήσιμα αποτελέσματα και αυτά δεικνύουν ότι οι θυσίες που έως τώρα έγιναν δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο φαύλος κύκλος της ύφεσης που τροφοδοτήθηκε από τις μειώσεις συντάξεων και των μισθών σε δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ αναμένεται να επιφέρει καίρια πλήγματα στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων με αποτέλεσμα μέσα σε 18 μήνες (από την εφαρμογή δηλαδή του μνημονίου μέχρι το τέλος του 2011) οι απώλειες που έχουν προβλεφθεί και αφορούν στη μείωση των εισφορών προς τα ταμεία λόγω της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

Από την άλλη η τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας που επήλθε ως αποτέλεσμα της υψηλής φορολογίας στις επιχειρήσεις και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που πλέον δεν μπορούσαν να συντηρήσουν το τζίρο των καταστημάτων έχει επιφέρει περαιτέρω απώλειες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων (εκτιμάται ότι οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ).

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) στον οποίο ήδη παρατηρείται αδυναμία καταβολής εισφορών περίπου του 40% των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της κάθετης πτώσης του τζίρου, στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών περίπου 300.000 επιχειρηματίες με τη μέση οφειλή να ανέρχεται στα 8.800 ευρώ.
Produced by