14
ΔΕΚ

Αποσύρεται η διάταξη για διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο


Υπό τα σφοδρά πυρά σύσσωμης της Αντιπολίτευσης αλλά και αντιδράσεις που σοβούν στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματο και μια «εντυπωσιακή» κίνηση τακτικισμού εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η κατεπείγουσα διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά και την λήψη δημοσιονομικών μέτρα. Η ψήφισή του ολοκληρώνεται μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η ονομαστική ψηφοφορία – την οποία ζήτησε το ΚΚΕ – αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα  το βράδυ.


Ο Γ. Παπακωνσταντίνου πάντως με την έναρξη της συνεδρίασης απέσυρε (προσωρινά) την ρύθμιση για την διαγραφή χρεών 24 δις. για την οποία από χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Βάσω Παπανδρέου εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν θα ψήφιζε σήμερα το άρθρο 7.Εξήγησε μάλιστα ότι πρέπει να αποκτήσει η χώρα ένα πλαίσιο, μέσα απ’ το οποίο να γίνεται συντεταγμένα η διαγραφή, όσων χρεών είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου - αφού γίνει η ανάρτηση των ονομάτων των οφειλετών στο Διαδίκτυο - να αναλαμβάνει τη διαγραφή των χρεών το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Θα προτείνω κάτι τέτοιο σε επόμενο νομοσχέδιο και ωσότου γίνει αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει τη λίστα, όλων ανεξαρτήτως των οφειλετών» ενημέρωσε.


Ο τρόπος με τον οποίο ψηφίζεται το νομοσχέδιο ως κατεπείγον αποτέλεσε και σήμερα το σημείο αιχμής για σφοδρή αντιπαράθεση στην Ολομέλεια αλλά και εντός του ΠΑΣΟΚ . Με την έναρξη της συζήτησης, η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε έντονα δεδομένου ότι η συζήτηση περιορίζεται στις τοποθετήσεις μόνον των εισηγητών, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ειδικών αγορητών, υπουργών και αρχηγών κομμάτων, αλλά όχι των απλών βουλευτών.


Την ίδια ώρα ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Βουδούρης με επίσημη ανακοίνωσή του κατήγγειλε την διαδικασία του κατεπείγοντος και δήλωσε πως δεν θα παραστεί στην συζήτηση αφού οι βουλευτές δεν μπορούν να μιλήσουν. «Ο καθένας κατανοεί ότι το πραγματικό κίνητρο της εισαγωγής του νομοσχεδίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν είναι να κερδηθούν οι λίγες μέρες που απαιτεί ένας πραγματικός κοινοβουλευτικός διάλογος, αλλά να αποφευχθούν οι πιθανές αναταραχές, ακόμα και στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η ουσία του νομοσχεδίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά με τον τρόπο αυτό, δίνεται η εντύπωση ότι το ίδιο το υπουργείο αδυνατεί να στηρίξει την πολιτική που προτείνει», αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Η Σοφία Σακοράφα επίσης αποχώρησε από την διαδικασία αφού δεν είχε την δυνατότητα να μιλήσει επί του νομοσχεδίου τονίζοντας «δεν είναι δυνατόν να μιλούν στην Ολομέλεια οι εκπρόσωποι της Τρόικας και όχι οι Έλληνες βουλευτές». Ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για «αυτογελοιποίηση της Βουλής», ο Φ. Κουβέλης έκανε λόγο για «φίμωση του Κοινοβουλίου» κι ο Α. Ροντούλης (ΛΑΟΣ) για «εσκεμμένη αδράνεια της κυβέρνησης για να μην φέρει τα μέτρα αυτά πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές». 


Παπαρήγα: Τώρα αρχίζει ο πόλεμος

«Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος» τόνισε στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας οτι και οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ, πως δεν έχει κανένα νόημα ο αγώνας που έχει στη σημαία του, το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι».


Η γγ του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για συκοφάντηση των εργαζομένων και νομοθέτηση εν γνώσει του ότι το Μνημόνιο θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απέρριψε στην ομιλία της, την προοπτική άσκησης εναλλακτικών πολιτικών μέσω του ευρωομολόγου (πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και μελών του ΠΑΣΟΚ), ή εφαρμογής «διαφορετικού μείγματος πολιτικής» κατά την ορολογία της ΝΔ . Τέτοιου είδους μέτρα, «στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίσουν φθηνό χρήμα, που δεν θα πάει όμως στους μισθούς, στις συντάξεις , για την παιδεία, ή την υγεία, αλλά στους επιχειρηματίες για να ξαναμπούν στον κύκλο της κερδοφορίας».


Καρατζαφέρης: Να αλλάξετε πολιτική

Για ανικανότητα χειρισμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης

«Σας καλώ να αλλάξετε πολιτική - κι αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε. Γιατί οδηγείτε την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό, είναι λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της Πατρίδας» ανέφερε ο κος Καρατζαφέρης.


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, συμφώνησε πως το Δημόσιο είναι υπερτροφικό, όπως επίσης πως και στις ΔΕΚΟ , «οι μισθοί είναι δύο φορές επάνω απ’ τους αντίστοιχους του Δημοσίου». Και για τα δύο ωστόσο, «οι φταίχτες δεν είναι οι υπάλληλοι, αλλά εσείς, που συνειδητά δίνατε και άδειασε το σεντούκι του κράτους» τόνισε.


Καταθέτοντας τις προτάσεις του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση, πριν απ’ τις πρωτοβουλίες της για περικοπές μισθών, θα έπρεπε να φέρει ένα ενιαίο μισθολόγιο, κάτι για το οποίο, «ουδείς θα μπορούσε να αντιδράσει».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την οικοδομή τις έκρινε ανεπαρκείς. «Ποιος αγοράζει σήμερα διαμέρισμα 200 χιλιάδων για πρώτη φορά; Ο μισθοσυντήρητος, ο φουκαράς. Αν θέλετε να μπουν στην αγορά τα ανενεργά χρήματα, θα δώσετε την δυνατότητα σε όποιον θέλει, να επενδύσει στην οικοδομή για δύο χρόνια. Αυτομάτως, από χρήματα που δεν έχετε καμία συμμετοχή, θα πάρετε το 23%. Υπάρχουν 300 χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα. Αν πουληθούν, εσείς παίρνετε εικοστριάρια. Δεν το κάνατε. Αν βρείτε το θάρρος να πείτε πως «μαζεύω όλα μου τα δάνεια και τα δίνω σε ένα ομόλογο του ’20», αυτό είναι η λύση για να ρίξετε τη φορολογία».


Τσίπρας: Νομοσχέδιο ταπείνωσης

«Νομοσχέδιο εργασιακής, εθνικής και κοινωνικής ταπείνωσης» είναι κατά τον Αλέξη Τσίπρα, το πολυνομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης.

Κατηγορώντας τους υπουργούς κ. Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξες πως συγκροτούν μια «κυβέρνηση παραδομένων που εκτελεί αβίαστα και απροκάλυπτα ό,τι τους ζητηθεί από τους τεχνοκράτες της Τρόικας», μια κυβέρνηση «μεταφραστών του Μνημονίου»: «Ξηλώνετε βήμα-βήμα τις κοινωνικές κατακτήσεις και λέτε συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό: Ψέματα για δήθεν υψηλόμισθους υπαλλήλους, ψέματα για τις ΔΕΚΟ, ψέματα ότι η κοινωνία στηρίζει αυτά τα μέτρα».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπε τα εξής: «Ως πότε θα καταπίνετε την συνείδησή σας; Το κάνατε με το Μνημόνιο, το κάνατε με τα ασφαλιστικά, άντε και σήμερα. Νομίζετε πως μετά ξεμπερδεύετε; Αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει. Το Μνημόνιο νούμερο τρία, έχει νέα μέτρα - και θα κληθείτε μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, προφανώς και πάλι με την διαδικασία του κατεπείγοντος, να ψηφίσετε νέες μειώσεις στους μισθούς, στις ΔΕΚΟ, μέχρι και απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Τι θα κάνετε το Φλεβάρη; Θα πάτε και πάλι στον ΚΤΕ να εκφράσετε τις αντιρρήσεις σας και θα στοιχηθείτε πίσω απ’ τις επιλογές του κου Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου;»


Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Η ΝΔ δήλωσε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο τόσο στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά όσο και για την αύξηση του ΦΠΑ ενώ στηρίζει τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, ζητώντας ταυτόχρονα να ενταχθούν σε αυτές και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, ενώ θα ψηφίσει υπέρ και για την απαλλαγή του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία. Ως την μόνη επείγουσα ρύθμιση που αναγνωρίζει όμως είναι εκείνη για τον ΦΠΑ (όπου προβλέπονται μειώσεις) ενώ ο εισηγητής του κόμματος Γ. Βρούτσης καταλόγισε πρόθεση στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι σύνδεσε τις μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ.

Ότι μετατρέπει την Βουλή σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ «για να εξαγνίσει και να δώσει τυπική κάλυψη σε ένα νομοσχέδιο που θέλει να ξεθεμελιώσει κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων», κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΚΚΕ, δια του ειδικού αγορητή της Γ. Μαυρίκου. «Η κυβέρνηση επείγεται να λάβει τα μέτρα αυτά, έχοντας σκοπίμως καθυστερήσει, προκειμένου να μην ανακοινώσει αντιδημοφιλή μέτρα πριν τις δημοτικές εκλογές», είπε ο Π. Μαρκάκης από τον ΛΑΟΣ. «Επείγεστε να φέρετε το νομοσχέδιο, γιατί δεν μπορείτε να πείσετε ούτε τους δικούς σας» είπε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης και καταλόγισε αναξιοπιστία στην κυβέρνηση η οποία ένα μήνα πριν έλεγε ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις και μισθοί και δεν θα υπάρχουν απολύσεις. Μίλησε επίσης για «άθλιο» και αντεργατικό νομοσχέδιο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να επιχειρήσει την συνεννόηση και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ενώ μόνον τις διατάξεις για τον ΦΠΑ είχε υποχρέωση να προωθήσει επειγόντως σήμερα ένας ολόκληρος κόσμος αναρωτιέται, εάν για μείζονα θέματα μπορεί η Βουλή των Ελλήνων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.Produced by