16
ΔΕΚ

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο


Από την «απώλεια» ενός βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τις θυελλώδεις αντιδράσεις σύσσωμης της Αντιπολίτευσης «στιγματίστηκε» η συζήτηση ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά μέτρα.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 156 «ναι» από το ΠΑΣΟΚ μόνο και 130 όχι από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και τους 12 ανεξάρτητους, όμως το ΠΑΣΟΚ «έχασε» από την κοινοβουλευτική του δύναμη τον Ευ. Παπαχρήστο, τον οποίο διέγραψε ο πρόεδρος του κόμματος μόλις ο βουλευτής Πρέβεζας καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Πριν καν το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας – την οποία ζήτησε το ΚΚΕ επί της αρχής και των άρθρων - και πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα ο Φ. Πετσάλνικος από την έδρα ανακοίνωνε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου απέστειλε επιστολή με την οποία θέτει εκτός ΚΟ του κόμματός του τον Ευ. Παπαχρήστο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «άδικο» το νομοσχέδιο και είχε απευθυνθεί στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, λέγοντάς τους ότι δίνουν την ευκαιρία, να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τους μισθούς από την κάθοδο.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων που αφορούν στα εργασιακά , τις ΔΕΚΟ , την αναπροσαρμογή αποδοχών στην Αγροτική, τις προσλήψεις στο Δημόσιο και την αύξηση του ΦΠΑ. Το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προέβη σε τροποποίηση του άρθρου για την αναστολή φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (μείωσε την αναστολή για ένα έτος) άμβλυνε τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών και τελικώς «πέρασαν» αβρόχοις ποσί όλα τα άρθρα.

Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τα άρθρα που αφορούν στις ΔΕΚΟ, τη διαιτησία και την αναπροσαρμογή των αποδοχών στην Αγροτική. Το ίδιο έπραξε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Στα άρθρα που δεν μπήκαν σε ονομαστική η Ν.Δ υπερψήφισε και άλλα όπως η αναστολή του πόθεν έσχες για την α' κατοικία, και οι ρυθμίσεις για τα αυτοκίνητα.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν όλα τα άρθρα, ενώ ο ΛΑΟΣ αποχώρησε από την ψηφοφορία επί των άρθρων.

Κατά την δεκάωρη συζήτηση, τα κόμματα στηλίτευσαν με δριμύτητα τόσο την διαδικασία όσο και την ουσία του νομοσχεδίου.

Ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι για το κόμμα του τα εργασιακά αποτελούν μείζον θέμα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε πρώτα το Μνημόνιο και μετά διαπραγματεύθηκε. «Ασκείτε μια πολιτική χωρίς όρια. Μειώνετε τις αποζημιώσεις, το χρόνο προειδοποίησης απόλυσης. Είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που κυβέρνηση έχει απέναντί της, όλη την αντιπολίτευση και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», είπε ο Μαργαρίτης Τζίμας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο και στήριξε μέτρα όπως η μείωση ΦΠΑ στα φάρμακα και τα καταλύματα, εν συνόλω υπερψήφισε 10 από τα 18 άρθρα.

«Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος - και οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ, πως δεν έχει κανένα νόημα ο αγώνας που έχει στη σημαία του, το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι» είπε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επίλυση του «προβλήματος της εξουσίας». Η κυρία Παπαρήγα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συκοφάντηση των εργαζομένων και νομοθέτηση εν γνώσει του ότι το Μνημόνιο θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα χειρισμών και την κάλεσε να αλλάξει πολιτική λέγοντας πώς αν δεν μπορεί να φύγει γιατί «οδηγεί την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό». Υποστήριξε ακόμη πως η κυβέρνηση, πριν απ’ τις πρωτοβουλίες της για περικοπές μισθών, θα έπρεπε να φέρει ένα ενιαίο μισθολόγιο, κάτι για το οποίο, «ουδείς θα μπορούσε να αντιδράσει».

«Νομοσχέδιο εργασιακής, εθνικής και κοινωνικής ταπείνωσης» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας , το πολυνομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης, και προειδοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει. «Όποιος πιστεύει πως μπορεί να βγάζει την ουρά του απ’ έξω κάνει λάθος» είπε και καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον της κυβέρνησης και των παρισταμένων υπουργών - του κου Παπακωνσταντίνου και της κας Κατσέλη - κατηγορώντας τους πως συγκροτούν μια «κυβέρνηση παραδομένων που εκτελεί αβίαστα και απροκάλυπτα ό,τι τους ζητηθεί από τους τεχνοκράτες της Τρόικας», μια κυβέρνηση «μεταφραστών του Μνημονίου».

Για αποσάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Φώτης Κουβέλης , τονίζοντας πως η μείωση των μισθών, θα έχουν άμεση, δυσμενή αντανάκλαση στα ασφαλιστικά ταμεία, με πρόδηλη την συνέπεια, τα τελευταία να μην μπορούν να αποδώσουν παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Η ανεξάρτητη βουλευτής και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη καταψήφισε το νομοσχέδιο επισημαίνοντας πως σκοτώνει την οικονομία και άνευ λόγου, χωρίς να γίνονται τομές. Υπερψήφισε τις διατάξεις για τις ΔΕΚΟ, ως πρώτη αρχή αλλά όχι και την αύξηση του ΦΠΑ και ιδίως στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Η κυβέρνηση αντλεί τη νομιμοποιητική βάση της από την ψήφο των τελευταίων εκλογών και την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών της και κρίνεται για αυτά τα οποία νομοθετεί, με βάση τι παρέλαβε και τι παραδίδει στις επόμενες εκλογές , τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο πολυνομοσχέδιο νομοσχέδιο για τα «επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Αναφορικά με τα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι:

- επέρχεται αύξηση του ΦΠΑ από 11 στο 13% κάτι που επιτεύχθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις για να μη πάει στο 23%, ενώ μειώθηκε στα φάρμακα και στα τουριστικά καταλύματα από 11 στο 6,5%

- η αναστολή του "πόθεν έσχες" για δύο χρόνια και η χρονική μετάθεση του φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, όπως και οι ρυθμίσεις στην αγορά αυτοκινήτου ακριβώς για να βοηθηθούν κλάδοι που πλήττονται.

- για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ είπε δεν ήταν δυνατόν να κρύψουμε και πάλι το κεφάλι στην άμμο, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μέσες αποδοχές που προσβάλουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους. «Είναι μία κίνηση δικαίου που προσπαθεί να μειώσει κατά 1,5 δισ. το έλλειμμα των επιχειρήσεων αυτών, όταν έχουμε πέντε ζημιογόνες ΔΕΚΟ στις οποίες οι μισθοί υπερβαίνουν τα έσοδα», ανέφερε.

Η Λούκα Κατσέλη

«Η νομιμοποιητική μας βάση, είναι μία και μόνη: Να μην χρεοκοπήσει η χώρα, να μπορέσουμε να δανειστούμε 110 δισ από το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους φορολογούμενους τα επόμενα τρία χρόνια, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις , μισθούς και να παρέχουμε δημόσιες υπηρεσίες» ανέφερε και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Η κα Κατσέλη επανέλαβε πως η ευελιξία που εισάγεται στην αγορά εργασίας, «υπάρχει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ενώ και οι επιχειρησιακές συμβάσεις κάτω από τις αντίστοιχες κλαδικές, «ενδυναμώνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώνοντας τις ατομικές που επικρατούν στην αγορά σήμερα, όπου ο εργαζόμενος είναι ο πιο αδύναμος». «Αυτό το καθεστώς ερχόμαστε να ανατρέψουμε, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα ελάχιστο δίχτυ ασφάλειας - εκείνο της κλαδικής σύμβασης, και της συλλογικής σύμβασης εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Produced by