16
ΔΕΚ

Σαχινίδης: "Μαραθώνιος" η προσπάθεια για έξοδο από την κρίση


 «Μαραθώνιο» χαρακτήρισε την προσπάθεια για έξοδο της οικονομίας από την κρίση ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης σημειώνοντας όμως ότι οι πολίτες που υποβάλλονται σήμερα σε θυσίες θα δουν στο μέλλον «φως στο τούνελ».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχω πει πολλές φορές δημόσια ότι η προσπάθεια την οποία κάνουμε δεν είναι κατοστάρι, είναι ένας μαραθώνιος. Θα πρέπει συστηματικά με συνέπεια να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, θα πρέπει να κοιτάξουμε τι συμβαίνει και τριγύρω μας. Η ατυχία για τη χώρα μας ήταν ότι η κρίση ξέσπασε - όταν την ίδια στιγμή εκδηλωνόταν στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως - μια άλλη μεγάλη κρίση και μας βρήκε ουσιαστικά απροετοίμαστους, μας βρήκε χωρίς εργαλεία που θα μας επιτρέπανε να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Ο κ. Σαχινίδης άφησε αιχμές κατά της Δικαιοσύνης για αργοπορία στην εκδίκαση υποθέσεων «Κανένας πολιτικός, κανένας υπουργός δεν μπορεί να οδηγήσει κάποιον στις φυλακές. Οι δικές μας οι ευθύνες, οι δικές μας οι αρμοδιότητες είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες. Χρησιμοποιούμε όλα τα ελεγκτικά όργανα που έχουμε στη διάθεσή μας, για να κάνουν τους ελέγχους και τα ευρήματα αυτών των ελέγχων τα παραδίδουμε στη δικαιοσύνη, προκειμένου να ενεργήσει όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και από τους νόμους. Θα επικαλεστώ ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Η βρετανική δικαιοσύνη οδήγησε παράγοντες της «Ντεπουί», μιας εταιρείας που διαχειρίζεται ορθοπεδικό υλικό, στη φυλακή. Αυτό γιατί προέκυψε από τα στοιχεία και αποδείχθηκε κατά τη διαδικασία στο δικαστήριο ότι δωροδοκούσαν Έλληνες γιατρούς στην Ελλάδα, προκειμένου να διακινείται το υλικό της συγκεκριμένης εταιρείας. Άρα η βρετανική δικαιοσύνη έχει εκτελέσει τα καθήκοντά της. Υλικό από την ακροαματική διαδικασία στη Βρετανία έχει δοθεί στην Ελλάδα. Εμείς ως είχαμε υποχρέωση με το ΣΔΟΕ διατάξαμε να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι και το υλικό αυτό το έχουμε στείλει στη δικαιοσύνη». Έφερε ακόμη ως παράδειγμα την υπόθεση της «Ασπίς Πρόνοια». Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ ενώ ανέφερε ότι και οι εισηγμένες θα ακολουθήσουν την ίδια οδό περικοπών σε αποδοχές.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι υπάρχουν εισηγμένες ΔΕΚΟ όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν πολλούς μισθούς: «Διότι έχουμε το απαράδεκτο φαινόμενο, να υπάρχουν εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο οι οποίες έχουν 17, 18 και 19 μισθούς. Αυτό λοιπόν το καθεστώς τη στιγμή που όλοι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, συμμετέχουν στα βάρη αυτής της προσπάθειας, δε μπορεί να υπάρχει. Δε μπορεί λοιπόν κάποιες εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο να έχουν ειδικά προνόμια, σχεδόν για το σύνολο, δεν λέω για όλους τους εργαζομένους…

Υπάρχουν εταιρείες όπως είναι η ΔΕΗ οι οποίες συμμετείχαν την προηγούμενη φορά στην προσπάθεια που έγινε και βεβαίως δε μπορεί για παράδειγμα η περίπτωση της ΔΕΗ να είναι ίδια με την περίπτωση του ΟΠΑΠ που δε συμμετείχε στην προηγούμενη διαδικασία εξορθολογισμού των μισθών».

Produced by