19
ΔΕΚ

Η Σύνοδος Κορυφής απογοήτευσε τις αγορές


Oι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όμως οι αγορές κάθε άλλο παρά ικανοποιημένες δεν δηλώνουν.
Θεωρητικές προσεγγίσεις, στήριξη του ευρώ χωρίς πρακτικές λύσεις, στήριξη της Ενωμένης Ευρώπης χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών. Με εξαίρεση τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης που συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες κάτι που βεβαίως ήταν γνωστό.
Και πολύ μεγαλύτερος ήταν ο αντίκτυπος της υποβάθμισης της Iρλανδίας από την Moody's και των απειλών προς την Ελλάδα και την Ισπανία παρά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Αναλυτές της Credit Agricole επισημαίνουν ότι η αποτυχία της Συνόδου σε σημειολογικό σημείο φάνηκε αφενός από την αύξηση του κόστους δανεισμού των Ισπανών στη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων της Πέμπτης, παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίαζαν για να συζητήσουν το θέμα του χρέους, αφετέρου από το γεγονός η Σύνοδος δε στάθηκε ικανή να δημιουργήσει σαφείς τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το περασμένο διήμερο.

Το καμπανάκι του Στρος Καν


Πριν καν επιστρέψουν στις χώρες τους οι πολιτικοί αρχηγοί, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε ότι «φοβάται πως η αποσπασματική προσέγγιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρεών από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενθαρρύνει τις αγορές να ξεχωρίζουν μια-μια τις αδύναμες χώρες και να …επιτίθενται», ενώ, σε μια ξεκάθαρη «βολή» προς την Άνγκελα Μέρκελ , πρόσθεσε ότι «ένα κοινό ομόλογο Ευρωζώνης θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά το βασικό εμπόδιο στην δημιουργία του είναι η πολιτική θέληση να δοθούν εξουσίες στα κέντρα της Ευρώπης».
Επί του πρακτέου ουδέν νεότερο δεν έδωσε η Σύνοδος Κορυφής, κάτι που όχι μόνο απογοήτευσε τις αγορές, αλλά – όπως έδειξε η … πενταπλή υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την Moody’s και οι ανάλογες «απειλές» των οίκων αξιολόγησης για την Ισπανία – περισσότερο δίνει τροφή στους κερδοσκόπους να δράσουν και σε όσους διαχειριστές κεφαλαίων δεν «πείθονται» για την ευρωσυνοχή και τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ αφορμές για να απέχουν από τη διαδικασία, με δυο λόγια να στερούν απαραίτητα κεφάλαια από το σύστημα, την ώρα που σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης ψάχνουν εναγωνίως για ρευστότητα.

Δεν γεφυρώθηκε το χάσμα

Για άλλη μια φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν αναποφασιστικοί στο να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές στους μηχανισμούς στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.
Πόσο μάλλον να χαράξουν διαφορετική πολιτική. Από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί , μέχρι τον Γιούνκερ και τον Τρισέ, από τον Μπαρόζο μέχρι τον Φαν Ρομπάι , ακούγεται ως πρώτος στόχος η σταθερότητα του ευρώ.
Η Γερμανία κάνει κουμάντο στην ευρωζώνη . Αν η Μέρκελ θέλει να κρατήσει σταθερά ισχυρό το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, τότε το θέλουν όλοι.
Στην πραγματικότητα, η Γερμανία ούτε που θέλει να ακούσει για αύξηση του κόστους δανεισμού της, κάτι που θα συμβεί νομοτελειακά αν αποφασιστεί έκδοση ευρωομολόγου. Οι ασθενέστερες χώρες, πλην Βελγίου, το υποβαθμίζουν για να…υποβαθμίσουν παράλληλα και την αναγκαιότητα να χρειαστούν στήριξη. Οι δηλώσεις του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο για το ευρωομόλογο στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ενδεικτικές: "Δεν είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί τώρα".
Γενικότερα, τίποτε νέο δεν αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής, παρά μόνον όσα ήδη ήταν γνωστά, ενώ καθόλου δεν συνεισέφερε στο γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ του κεντρικού πυρήνα της Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία και χώρες «δορυφόροι») και των αδύναμων του Νότου.
Το γεγονός δε ότι πλέον το χάσμα είναι προφανές ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο πολιτικών ταγών της Ένωσης μόνο θετικά δεν εκλαμβάνεται από τις αγορές.


«Πάγωμα» του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Να μην αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. ζητούν με επιστολή τους Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, έχοντας στο πλευρό τους την Φινλανδία και την Ολλανδία!
Σε επιστολή τους προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν πως πρέπει να υπάρξει «πάγωμα» του προϋπολογισμού σε πραγματικούς όρους στα επίπεδα του 2013, καθώς η Ε.Ε. ξεκινά συζητήσεις για την περίοδο 2014 -2020.
Όπως επισημαίνουν, δεν γίνεται οι Βρυξέλλες να ξοδεύουν την στιγμή που κράτη - μέλη προσπαθούν να διορθώσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.
Μία τέτοια εξέλιξη πλήττει τις αδύναμες χώρες, όπως η Ελλάδα, ενώ οι επιπτώσεως αναμένεται να είναι πιο αισθητές στην αγροτική οικονομία.

Produced by