20
ΔΕΚ

ΕΒΕΑ,ΓΣΕΒΕΕ: Ζητούν αναστολή των απεργικων κινητοποιήσων


Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ζητάει ο επιχειρηματικός κόσμος, τουλάχιστο για τις 10 ημέρες των εορτών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Για μία ακόμη φορά οι επιχειρήσεις και οι πολίτες αυτής της χώρας είναι τα παράπλευρα θύματα της διαμάχης της κυβέρνησης με τις συντεχνίες. Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της και αφήνοντας κατά μέρος την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, για να καλύψει την δική της ανεπάρκεια.

Και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες αλλά και γενικότερα στις ΔΕΚΟ , όμως, οφείλουν να κατανοήσουν και αυτοί ότι τα προβλήματα των Δημόσιων Επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται πρέπει να επιλυθούν καθώς έχουν γίνει πλέον αβάσταχτα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.Τους καλούμε να σταματήσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις , ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που δίνουν τη χαριστική βολή στη χειμαζόμενη αγορά».

Επιστολή έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κάνοντας έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων για το επόμενο τουλάχιστον 10ημερο.

Αναλυτικά στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει:"Αναγνωρίζουμε την διεκδίκηση και αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες ως αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα τους. Αντιλαμβανόμαστε επίσης, και το ότι με τις απεργιακές κινητοποιήσεις υπάρχει και επιπρόσθετη οικονομική ζημιά για τους εργαζόμενους του κλάδους σας.

Πρέπει όμως να αντιληφθείτε και εσείς ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (εργοδότες και εργαζόμενοι) κινδυνεύουν να χάσουν την ίδια την δουλεία τους, εκτός από τις μειώσεις αποδοχών τους, και οι μικρές ιδιαίτερα επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο ΑΝ δεν υπάρξει η δυνατότητα, ιδιαίτερα τώρα την εορταστική περίοδο, να ενισχυθούν τα έσοδα τους. Όσο αυτό βέβαια είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Η έλλειψη δυνατότητας χρησιμοποίησης των συγκοινωνιών στο λεκανοπέδιο Αττικής - σε συνδυασμό με το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται - από το καταναλωτικό κοινό, με το όποιο υπόλοιπο εισοδήματος προς κατανάλωση του έχει απομείνει, ιδιαίτερα τώρα, το τελευταίο 15νθήμερο του έτους, όπου πραγματοποιείται και το σημαντικότερο ποσοστό του ετήσιου τζίρου των μικρών ιδίως επιχειρήσεων αποτελεί καταστροφική εξέλιξη.

Σημειωτέων ότι την ίδια περίοδο καλούνται οι επιχειρήσεις να καταβάλουν 2 μισθούς (δώρο + μηνιαία αποδοχή) και βέβαια διπλές ασφαλιστικές εισφορές.

Κάνουμε έκκληση τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες να μην επιμείνετε σε μορφές κινητοποίησης που αφαιρούν την δυνατότητα πρόσβασης των καταναλωτών προς τις τοπικές αγορές. Όχι μόνο λόγω έλλειψης συγκοινωνιών αλλά και του κυκλοφοριακού χάους που δημιουργείτε. Επιλέξτε άλλο τρόπο κινητοποιήσεων ειδικά για τις επόμενες 10 ημέρες.

Σημειωτέων ότι με το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται διευκολύνετε την ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση πολιτών προς τα νέα “ασφαλή” περιφερειακά “λιμάνια” του καταναλωτισμού, τα εμπορικά κέντρα τύπου Mall.

Εθίζεται δε, σταδιακά ο καταναλωτής να αποφεύγει τις ανοικτές τοπικές αγορές - εμπορικούς δρόμους και περιοχές καταφεύγοντας στις ήσυχες και εύκολα προσβάσιμες νέες αυτές αγορές.

Αποτέλεσμα και η συρρίκνωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων των τοπικών αγορών με συνέπεια και την απώλεια θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την Eurostat το 58% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα απασχολείται σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό. Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε στην αγωνιώδη έκκληση που σας απευθύνουμε".

Produced by