20
ΔΕΚ

Μειώνονται κατά 25% οι εισφορές έως το 2013


Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% έως το 2013 εξήγγειλε ο Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης από το βήμα του Economist . Η μείωση αυτή δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά των ταμείων, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας το κόστος της οποίας για τα Ταμεία υπολογίζεται στα 10 δις ευρώ.

«Η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από το μέσον του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας. Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011 οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών»

Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται και σαν κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή.

Το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις, στην αρχή προαιρετικά ενώ στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

Η μείωση των εισφορών θα γίνει προοδευτικά και θα είναι ανάλογη της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα με στόχο να φθάσει το 25% ως το 2013, ενώ θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Παράλληλα, ξεπέρασαν το στόχο οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές το 2010. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη η άνοδος που σημειώθηκε ήταν της τάξεως του 2,5% ή 550 εκατομμυρίων ευρώ έναντι στόχου 720 ευρώ.

«Η αύξηση των εισφορών σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της ανεργίας και οφείλεται κυρίως στην είσπραξη παλαιότερων οφειλών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης και προσέθεσε ότι «η απόκλιση από τον αρχικό στόχο αντισταθμίζεται από τη μείωση, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κατά 850 εκατ. ευρώ (ποσοστό 10% περίπου). Παράλληλα υπήρξε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 15% περίπου».


Μάλιστα, αποτιμώντας την κατάσταση, είπε: «πριν ένα χρόνο τα ταμεία βρέθηκαν στα πρόθυρα χρεωκοπίας. Υποχρεωθήκαμε να πάρουμε επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα, όπως αυτό της περικοπής των δώρων στους συνταξιούχους. Ένα μέτρο που θα είχαμε αποφύγει εάν τα άλλα μέτρα που εφαρμόζουμε σήμερα είχαν παρθεί τα προηγούμενα χρόνια».


Produced by