20
ΔΕΚ

Στην 22η θέση η Ελλάδα στην εξαγωγική κατάταξη της ΕΕ


Εκτόπισαν στην 22η θέση την Ελλάδα η Βουλγαρία και η Λιθουανία στην εξαγωγική κατάταξη της ΕΕ για το εννιάμηνο του 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μια εκ των πέντε χωρών με τη μικρότερη αύξηση των εξαγωγών σε αξία για εξεταζόμενο διάστημα, μαζί με την Ιρλανδία , το Λουξεμβούργο, τη Δανία και τη Γαλλία . Αντίστοιχα, οι χώρες της ΕΕ-27, με τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών στο 9μηνο είναι: Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Ρουμανία.

«Η θεαματική αύξηση των εξαγωγών της Βουλγαρίας κατά 33% και της Λιθουανίας κατά 28% ανέτρεψε τη μέχρι σήμερα κατάταξη και πλέον η Ελλάδα [...]βρίσκεται στην 22η θέση, αμέσως μετά τη Λιθουανία», υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με βάση στοιχεία της Eurostat, τα οποία επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ).

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μοναδικές οικονομίες της ΕΕ-27 που παρουσιάζουν διαχρονικά εξαγωγική επίδοση (εξαγωγές/ΑΕΠ) σε μονοψήφιο νούμερο. «Η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας σε επίπεδο ΕΕ-27, αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, την ανάγκη να εστιάσουμε στην επίτευξη του στόχου […]για συνεισφορά των εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ έως το 2012 και στο 16% ως το 2014», αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.


Produced by