21
ΔΕΚ

Πτώση 17% καταγράφει φέτος ο όγκος παραγωγής της βιομηχανίας επίπλων


Περαιτέρω έντονη πτώση, αν και ασθενέστερη από εκείνη του προηγούμενου έτους, καταγράφει εφέτος η παραγωγή επίπλων, που είχε μειωθεί κατά 26,5% το 2009. Άνοδο παρουσιάζει μόνο μία από τις επί μέρους κατηγορίες των προϊόντων του κλάδου, με αποτέλεσμα η πτώση να διαμορφώνεται και πάλι σε υψηλά, διψήφια επίπεδα.

Οι μεταβολές που σημειώνονται στην παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας επίπλων αντανακλούν την κάμψη της εσωτερικής ζήτησης λόγω της σοβαρής μείωσης των επενδυτικών δαπανών των επιχειρήσεων, καθώς και των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών.

Επί συνόλου 11 κατηγοριών προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2010, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, παρουσιάζει μόνο μία (9,1%), σε αντίθεση με τις άλλες δέκα (90,9%), οι οποίες εμφανίζουν πτώση.

Κατόπιν αυτού, η συνολική παραγωγή επίπλων στη χώρα μας το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2010 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με το ίδιο δεκάμηνο του 2009, κατά 16,6%, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 37,4%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 28%, σε σχέση με το 2008.

Η καθοδική πορεία της παραγωγής του κλάδου κατά το τρέχον έτος είναι συνεχής και επιταχυνόμενη τους τελευταίους μήνες, δεδομένου ότι και κατά το πρώτο τετράμηνο η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 8,6% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα τον Οκτώβριο κατεγράφη πτώση 18,2%.

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010, στο διάστημα αυτό αυξήθηκε η παραγωγή μερών επίπλων κατά 31,5%.

Συγχρόνως, όμως, μειώθηκαν η παραγωγή καθισμάτων με μεταλλικό σκελετό κατά 5,5%, καθισμάτων με ξύλινο σκελετό κατά 16,1%, μεταλλικών επίπλων που χρησιμοποιούνται σε γραφεία κατά 25,3%, ξύλινων επίπλων που χρησιμοποιούνται σε γραφεία κατά 40,4%, ξύλινων επίπλων που χρησιμοποιούνται σε καταστήματα κατά 18,5%, επίπλων κουζίνας κατά 10,8%, στρωμάτων κατά 3,4%, μεταλλικών επίπλων κατά 7,4%, ξύλινων επίπλων που χρησιμοποιούνται σε κρεβατοκάμαρες, τραπεζαρίες και καθιστικά κατά 24,1% και λοιπών ξύλινων επίπλων κατά 6,7%.

Η παραγωγή του κλάδου των επίπλων αντιστοιχούσε κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 1,5% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα η παραγωγή επίπλων στη χώρα μας μειώθηκε κατά περίπου 40%.

Produced by