21
ΔΕΚ

Ένα βήμα πριν την υποβάθμιση


Ένα βήμα πριν την υποβάθμιση απο τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι η Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οίκου, η χώρα τίθεται "rating watch negative".

Με το αποτέλεσμα της αναθεώρησης τους που θα γίνει σε ένα μήνα να εκκρεμεί, σημειώνεται οτι ενδέχεται να τοποθετήσουν τη χώρα στην κατηγορία junk.

Ο  Fitch είναι ο μοναδικός οίκος που δεν έχει αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ως "σκουπίδι" .Άλλωστε ο Fitch είχε εκφράσει πρόσφατα πως η Ελλάδα κρατά την αξιολόγηση investment grade "με νύχια και με δόντια". 

Τις  τελευταίες ημέρες η ελληνική οικονομία συνολικά έχει βρεθεί για μια ακόμη φορά στο "στόχαστρο" των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Δεκεμβρίου από τη Standard and Poor's, η οποία έθεσε σε επιτήρηση με αρνητικές προοπτικές την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (ΒΒ+) ενώ την επόμενη εβδομάδα ακολούθησε η Moody's που προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε πολλαπλή υποβάθμιση της Ελλάδας η οποία βαθμολογείται με Ba1. Μάλιστα η Moody's ακολούθως έθεσε υπό επιτήρηση για πιθανή αρνητική υποβάθμιση τις αξιολογήσεις έξι ελληνικών τραπεζών, μετά το καμπανάκι για νέα υποβάθμιση του ελληνικού χρέους.

Υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση ανακοίνωσε ότι θέτει τις αξιολογήσεις καταθέσεων και πιστοληπτικής ικανότητας ελληνικών τραπεζών (Εθνικής, της Eurobank, της Alpha Bank, της Πειραιώς, της ΑΤΕ και της Attica Bank ). Η Moody’s επισημαίνει ότι οι αξιολογήσεις των καταθέσεων και της πιστοληπτικής ικανότητας των Emporiki, Geniki και Marfin Egnatia Bank δεν επηρεάζονται, λόγω τη στήριξης των μητρικών τους.

Την ίδια ώρα αυξάνουν οι πληροφορίες που φέρουν την Fitch να εξετάζει την υποβάθμιση πλήθους ομολογιακών των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβαθμιστεί από την Fitch και φέρουν την εξής βαθμολογία ΒΒΒ- οι τράπεζες ΑΤΕ, Εθνική, Alpha, Eurobank, Marfin, Πειραιώς ενώ η TBank βαθμολογείται με Β- .

Όμως πέραν από την βαθμολογία που φέρουν οι ελληνικές τράπεζες βαθμολογούνται και οι εκδόσεις τους. Ομολογιακά κοινά , καλυμμένες ομολογίες, τιτλοποιήσεις κ.α. Με βάση πληροφορίες η Fitch σχεδιάζει να υποβαθμίσει μέρος των πάσης φύσεως ομολογιακών ή τίτλων των ελληνικών τραπεζών.

 

Produced by