21
ΔΕΚ

Κατσέλη: Η ανάπτυξη είναι το μοναδικό φάρμακο για έξοδο απο την κρίση


 «Στοίχημα και κοινή μας δέσμευση το 2011, είναι να υλοποιήσουμε όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που θα πυροδοτήσουν τα επόμενα χρόνια μια βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία» επεσήμανε η υπουργός απασχόλησης Λούκα Κατσέλη, στην ομιλία της. «Η ανάπτυξη, αποτελεί το μοναδικό φάρμακο για να βγει η χώρα από την κρίση - τη μοναδική διέξοδο για βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση και για βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και για αποτελεσματική και ανταγωνιστική αγορά εργασίας με εργασιακή ειρήνη και κοινωνική συνοχή».

Η υπουργός εξήρε τη σημασία της συναίνεσης για την επίτευξη των στόχων, λέγοντας ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε είναι η συναίνεση και η ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών συμμαχιών. Συναίνεση και συμμαχίες πάνω στα αυτονόητα, πάνω σε τομές που σήμερα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναβάλουμε».

«Αυτό που κάνουμε αυτήν την περίοδο, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, είναι να παλεύουμε. Παλεύουμε να διασφαλίσουμε ότι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να είναι βιώσιμες. Παλεύουμε για να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτή την κρίση. Παλεύουμε να κατοχυρώσουμε το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία και σ΄ ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους συμπολίτες μας» ανέφερε στην ομιλία της η κα Κατσέλη.

Στόχοι του υπουργείου το προσεχές έτος, είναι η διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η κοινωνική προστασία και υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και η διασφάλιση αξιοπρεπώς συντάξεων στους απόμαχους της εργασίας, μέσα από την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

«Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε το ποσοστό ανεργίας, όταν η ύφεση είναι βαθειά και οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο;» αναρωτήθηκε η κ Κατσέλη. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι τουλάχιστον να κτίσουμε αναχώματα στις αρνητικές συνέπειες της ύφεσης. Γι΄ αυτό και ανακοινώσαμε πριν 2 μήνες, 17 προγράμματα στήριξης της εργασίας, μέσω του ΟΑΕΔ , συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισεκ. Ευρώ με 668.000 ωφελούμενους». Παράλληλα, υλοποιούνται τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας σε περιοχές που μαστίζονται από αυτήν σε μεγάλο ποσοστό, με αναπτυξιακές συμπράξεις των ΟΤΑ, των τοπικών επιμελητηρίων, συνδέσμων επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνεταιρισμών και νέων φορέων κοινωνικής οικονομίας. «Ήδη στο πιλοτικό πρόγραμμα για την Καστοριά, έχει εξασφαλισθεί απασχόληση για 405 άτομα και επιχορήγηση για 49 νέους ελεύθερους επαγγελματίες» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.Produced by