23
ΔΕΚ

Τι κρύβει η «επίθεση φιλίας» του Πεκίνου στην Ε.Ε


Στις αρχές Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Κίνας, Wen Jiabao υποσχέθηκε από την Αθήνα ότι η Κίνα θα αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα μόλις η χώρα μας επιστρέψει στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το «Xrimaoline» υποσχέθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό να αγοράσει ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δανειακού προγράμματος της διετίας 2011-2012.

Χθες ο πρόεδρος της χώρας, Hu Jintao δήλωσε από τη Λισαβόνα ότι θα λάβει «ειλικρινή μέτρα» για την αρωγή της Πορτογαλίας. Όλοι κατάλαβαν ότι αναφερόταν σε αγορές πορτογαλικών ομολόγων.

Ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε δηλώσει ότι η Κίνα είχε επιδείξει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον σε περίπτωση που το νεοσύστατο Ταμείο εξέδιδε ομόλογα.

Τι κρύβει όμως η «επίθεση φιλίας» του Πεκίνου για την Ε.Ε;

Γιατί η Κίνα εξελίσσεται σε κύριο παίκτη στην κρίση χρέους της Ευρώπης ;

Η επίσκεψη του Wen Jiabao στην Αθήνα είχε συμπέσει χρονικά με δύο σημαντικές εξελίξεις: Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, ο Νικολά Σαρκοζί έχει εγκαινιάσει από καιρό μυστικές διαπραγματεύσεις για συντονισμό της Ευρωζώνης με την Κίνα στο μέτωπο του «παγκόσμιου πολέμου των νομισμάτων», ενώ τότε το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε νομοθετική ρύθμιση «φωτογραφική» για την Κίνα, η οποία επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα προϊόντα χωρών, οι οποίες κρίνεται ότι χειραγωγούν τα εθνικά τους νομίσματα για να διαμορφώνονται τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα οι ισοτιμίες τους με το δολάριο.

Με άλλα λόγια, η απελπισμένη προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να «κερδίσει πόντους» στην ανάπτυξη, πιέζοντας την Κίνα να ανατιμήσει το εθνικό της νόμισμα, φαίνεται ότι εξωθεί την Κίνα σε αναθεώρηση των διεθνών συμμαχιών της, δίνοντας «πόντους» στην Ευρωζώνη . Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βλέπουν να ανοίγει ένα σημαντικό «παράθυρο ευκαιρίας», για να διαμορφώσουν με τους Κινέζους μια οικονομική σχέση που θα θυμίζει όλο και περισσότερο αυτή μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ: Οι κινεζικές εξαγωγές στην Ευρώπη φαίνεται ότι ενθαρρύνονται, ενώ σε αντάλλαγμα οι Κινέζοι προσφέρονται να επενδύσουν όλο και περισσότερα από τα εμπορικά τους πλεονάσματα στο ευρώ. Σε πολιτικό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν την Κίνα στην άρνησή της να ενδώσει στις πιέσεις των Αμερικανών για ανατίμηση του γιουάν, που η ηγεσία του Πεκίνου φοβάται ότι θα μπορούσε να σταματήσει την αναπτυξιακή πορεία της ασιατικής υπερδύναμης, όπως συνέβη στη δεκαετία του ’80 με τις συμφωνίες του Πλάζα για πίεση της ισοτιμίας του δολαρίου, που «στρίμωξαν» την Ιαπωνία και την οδήγησαν αργότερα στην ύφεση.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές, πιο.., υποψιασμένοι, εκτιμούν ότι η Κίνα σκοπεύει και στην άρση του εμπάργκο εμπορίας όπλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς το παρόν όμως, αυτό μοιάζει ανέφικτο, καθώς για να ισχύσει, απαιτείται ομοφωνία ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Produced by