23
ΔΕΚ

Το ΕΣΥ προδίδει τη σακατεμένη οικονομία


Για να ανακαλύψει κανείς τι πήγε στραβά με την ελληνική οικονομία, απλώς πρέπει να κοιτάξει το σύστημα υγείας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

«Πρόκειται για τα συνηθισμένα προβλήματα, γραφειοκρατία, διαφθορά κοκ», αναφέρει ο Ιωνάννης Δατσέρης διευθυντής του τμήματος πυρηνικής ιατρικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ επισημαίνει πως τόσο τα νοσοκομεία όσο και το σύστημα υγείας είναι μέρος του πολιτικού συστήματος.
Όταν η Ελλάδα συμφώνησε στο πακέτο στήριξης ύψους 110 δις ευρώ ένας από τους όρους ήταν η αναμόρφωση του δυσλειτουργικού συστήματος υγείας. Νοσοκομεία και γιατροί είχαν χρέη ύψους 5,4 δις ευρώ σε προμηθευτές κατά τη διετία 2007-2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 η Ελλάδα είχε δαπανήσει το 2,4% του ΑΕΠ της σε φαρμακευτικά προϊόντα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ .

«Εάν υιοθετήσουμε ένα καλύτερο σύστημα διαχείρισης θα μειώσουμε τα κόστη των φαρμακευτικών προϊόντων και δημόσιων συμβάσεων», αναφέρει ο Χαράλαμπος Οικονόμου, επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο «φακελάκι». Ο Robert John Dougall, τέως αντιπρόεδρος της DePuy International, παραδέχθηκε τον Απρίλιο πως κατέβαλε το ποσό των 7 εκατ. δολαρίων σε έλληνες γιατρούς και υπαλλήλους υείας μέσω της Medec SA, εταιρίας διανομής ορθοπεδικών προϊόντων.
«Είναι το κόστος του επιχειρείν στην Ελλάδα», έτσι το χαρακτήρισε ο Dougall.
Produced by