23
ΔΕΚ

Προσδένονται στο ΕΣΥ τα ασφαλιστικά ταμεία


Προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η ενοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που προσφέρουν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η σύνδεση τους με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλη Τιμοσίδη ανακοίνωσαν ότι θα συνυπογράψουν σύμβαση με την οποία οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρήσης των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την εκτέλεση συνταγών διαγνωστικών εξετάσεων, όχι μόνο κατά την πρωινή βάρδια, αλλά και κατά τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων.
 
Σύμφωνα με το νέο σύστημα κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να κάνει οποιεσδήποτε εξετάσεις και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι εξετάσεις θα γίνονται δωρεάν, ενώ για τις απογευματινές επισκέψεις οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν τα ποσά που θα προβλέπει το κρατικό τιμολόγιο για κάθε ταμείο.

Ο κ. Κουτρουμάνης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξοικονόμηση πόρων το 2011 μέσω του νέου συστήματος, επισημαίνοντας ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν το 2009 για υγειονομική περίθαλψη περί τα 10,2 δισ. ευρώ, μία δαπάνη που συμπεριλαμβάνει και τη φαρμακευτική, αλλά και τις δαπάνες για ιατρικές εξετάσεις και παραπομπές σε διαγνωστικά κέντρα. Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να μειωθεί η δαπάνη αυτή κατά το 1/3 και ήδη κατά το 2010 υπήρξε μείωση κατά 850 εκατομμύρια, η οποία αναμένεται να φτάσει στα 1,4 δισ. το 2011 και στα 3,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2012.
Produced by