28
ΔΕΚ

Η τροφοδότηση του δείκτη ανεργίας απειλεί το ΙΚΑ


ΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖΗ ΡΟΥΣΣΟΥ
(t.roussos@esiea.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ


Ενα μαύρο σύννεφο 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ απειλεί να πνίξει τα χειμαζόμενα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων μέσα στο 2011.
Ήδη η διοίκηση του ΙΚΑ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει εκπέμψει SOS προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητώντας λύση στο πρόβλημα ρευστότητας αφού τα έσοδα φυλλορροούν με τους ανέργους που διαρκώς προστίθενται στους σχετικούς καταλόγους να αποστερούν «ενέργεια» από το ΙΚΑ και τις επιχειρήσεις, υπό το βάρος της οικονομικής ανέχειας, να μην αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούν από τους εργαζόμενους.

Με αυτά και αυτά το ΙΚΑ, τουλάχιστον, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο διοικητής του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας θα χρειαστεί το πρώτο τρίμηνο του 2011 περί το 1 δισ ευρώ ρευστότητα για να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες του (μισθούς και συντάξεις).

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του Ιδρύματος για το νέο έτος προβλέπεται οργανικό έλλειμμα της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ. Μετά την κρατική επιχορήγηση ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ θα έχει πλεόνασμα περίπου 450 εκατ. ευρώ, ενώ για όλο το 2010 εκτιμάται ότι το οργανικό έλλειμμα θα φτάσει τα 283 εκατ. ευρώ. Ακόμη εντυπωσιακότερες είναι οι προβλέψεις για το 2011 αφού έχει προϋπολογιστεί ότι η μείωση της ιατρικής περίθαλψης θα ανέλθει στο 3%, της φαρμακευτικής περίθαλψης στο 23,40%, και της νοσοκομειακής περίθαλψης στο 10,11%.

Αυτές ωστόσο οι εκτιμήσεις αποτελούν απλώς λογιστικές αλχημείες με διττό στόχο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί προσδοκώντας, αφενός να… κοιμίσει τους εμπειρογνώμονες της τρόικας των δανειστών μας και από την άλλη να αμβλύνει την οργή της κοινωνίας που βλέπει ότι θυσίες που γίνονται είναι χωρίς αντίκρισμα…

Είναι σαφές ότι το δήθεν πλεόνασμά του ΙΚΑ θα εξανεμιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους αφού δεν έχει συνυπολογιστεί η παράμετρος της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε άνεργος στερεί ετησίως από το σύστημα ένα ποσό σε εισφορές που ξεπερνά τα 5.000 ευρώ.

Έτσι ο διοικητής του ΙΚΑ εκτιμά ότι η πιθανολογούμενη αύξηση της ανεργίας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα επιφέρει μεγάλο κλυδωνισμό στο ΙΚΑ και ήδη ψάχνονται οι τρόποι να μπορεί το ΙΚΑ να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του. Την προβληματική οικονομική κατάσταση επιδεινώνει το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών αφού μέσω αυτού το ΙΚΑ ξεπληρώνει τα χρέη του προς τον ΟΑΕΔ .
Αποσπασματικές και πρόσκαιρες λύσεις

Το πρόβλημα είναι εμφανές και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Έτσι στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζονται τις πιθανές λύσεις και έχουν καταλήξει σε δύο που βέβαια δημιουργούν και εκείνες με τη σειρά τους πολλαπλά προβλήματα… Οι λύσεις αυτές είναι:

- Να δανειστεί από τις τράπεζες με παράλληλη ενεχυρίαση ομολόγων του. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη μέσα στο 2010 η διοίκηση του ΙΚΑ έχει προβεί σε ενεχυρίαση ομολόγων τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Αυτή η λύση φαίνεται να διατηρεί μικρές πιθανότητες ενεργοποίησης της αφού οι ελληνικές τράπεζες που ήδη βρίσκονται ένα στάδιο πριν χαρακτηριστούν ως «σκουπίδια» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης θα «φορτωθούν» μεγαλύτερο όγκο από τα «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και σε πιθανό «κούρεμα» λόγω αναδιάρθρωσης χρέους θα επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη θέση τους στη διατραπεζική αγορά.

- Να εξαντλήσει την κρατική επιχορήγηση του, με τον κρατικό κορβανά να χρηματοδοτεί νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο το ΙΚΑ. Αυτή η λύση είναι άγνωστο αν τύχει της έγκρισης από τους εκπροσώπους της τρόικας.

Υπέρμετρη, στα όρια της ματαιοδοξίας, φιλοδοξία

Αυτή η δεύτερη λύση ουσιαστικά στηρίζεται στη λογική ότι οι αλλαγές που επέρχονται και ουσιαστικά θα τεθούν σε ισχύ και θα αποδώσουν καρπούς μετά το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτές οι αλλαγές είναι:

- Η υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς μαζί με τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους όχι μόνο το φόρο εισοδήματος αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσει, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι επαΐοντες στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το πρόβλημα με τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις (πολλοί επιχειρηματίες βλέπουν σ’ αυτήν ένα τρόπο χρηματοδότησης των υποχρεώσεων τους αφού από τη μία το ΙΚΑ αφυπνίζεται και ζητά τα χρήματα πολύ αργότερα ενώ οι βραδυφλεγής ελληνική δικαιοσύνη εξασφαλίζει χρονική ασυλία τουλάχιστον 10 ετών). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οφειλές προς το ΙΚΑ για το 2010 από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ξεπερνούν τα 640 εκ ευρώ ενώ στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας χρωστά όχι μόνο τα δημόσιο αλλά ακόμη και τα πολιτικά κόμματα για τους εργαζόμενους που απασχολούν.

- Η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.

- Η ενοποίηση των κλάδων υγείας σ’ ένα υπερταμείο υγείας και η ταυτόχρονη σύνδεση του με το Εθνικό Σύστημα Υγείας που σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τους σχεδιασμούς, ότι ο κλάδος ασφάλισης δεν θα χρηματοδοτεί τις υπέρογκες και παράλογες δαπάνες του κλάδου υγείας…

Δεν καλύπτεται το πρόβλημα της ανεργίας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 1,4 δισ. ευρώ και τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ ενώ θα μειωθεί και η εισφοροδιαφυγή χωρίς όμως κανείς να μπορεί να δώσει εκτίμηση για αυτήν τη μείωση.

Ακόμη όμως και να επαληθευτούν στο ακέραιο αυτές οι εκτιμήσεις, το ΙΚΑ που καλύπτει ασφαλιστικά το συντριπτικό ποσοστό των εργαζομένων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ πάλι βρίσκεται εκτεθειμένο αφού υπολογίζεται ότι η αύξηση της ανεργίας μέσα στο 2011 (αναμένεται οι άνεργοι να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο) θα στερήσει από το σύστημα περί το 6,5 δισ. ευρώ ενώ το ΙΚΑ με βάση τους σχεδιασμούς θα πρέπει να φορτωθεί και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων του τραπεζικού κλάδου.

Οι οφειλέτες του ΙΚΑ

Όπως προκύπτει από πηγές του ΙΚΑ το σύνολο των οφειλών προς το ΙΚΑ από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζεται να ανέλθουν στο τέλος του 2010 περίπου στα 5,2 δις ευρώ…

Από αυτά ένα ποσό της τάξης του 311,2 εκατ. ευρώ χρωστά στο Ίδρυμα το ελληνικό δημόσιο (στενός και ευρύτερος τομέας). Αναλυτικότερα 50,6 εκατ. χρωστά ο στενός δημόσιος τομέας, 0,8 οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας, 9,7 εκατ. οι Δήμοι και Κοινότητες, 40,9 οι δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις και 209 εκατ. οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι υπόλοιπες οφειλές ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στις κοινές επιχειρήσεις και τις οικοδομές που χρωστούν στο ΙΚΑ περί τα 4,6 δισ. ευρώ.

Μεγάλοι μπαταχτσήδες αποδεικνύονται και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που χρωστούν 112,9 εκατ. ευρώ αλλά και τα ΝΠΙΔ που χρωστούν 26,3 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες οφειλές κατανέμονται στα Ιδρύματα (1,7 εκ. ευρώ), στις Πρεσβείες (2,5 εκ. ευρώ), στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες (32,8 εκ ευρώ), στα νοικοκυριά (5,4 εκ. ευρώ) αλλά και στα πολιτικά κόμματα που χρωστούν 86,3 χιλιάδες ευρώ.
Produced by