04
ΙΑΝ

«Ποδαρικό» Moody’s με διπλή υποβάθμιση!


ΤΟΥ ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ
(nontas71@gmail.com)
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Συνθήκες πλήρους και παρατεταμένου αποκλεισμού της κυβέρνησης και των ελληνικών τραπεζών από τις αγορές δημιουργούν οι απειλητικές, κυκλωτικές κινήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Κυβερνητικοί και τραπεζικοί κύκλοι εκφράζουν έντονους φόβους για επικείμενη υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων από την Moody’s, μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου, ενώ στις διεθνείς αγορές «πυκνώνει» η σεναριολογία για επιτάχυνση των εξελίξεων σε σχέση με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς εκτός από τις δυσκολίες και τις αστοχίες στην εφαρμογή του μνημονίου κυριαρχεί προβληματισμός για τις επιπτώσεις της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, αλλά και για τις έντονες πιέσεις στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Η Moody’s έχει ανακοινώσει από τα μέσα Δεκεμβρίου ότι έθεσε την Ελλάδα σε διαδικασία αναθεώρησης της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας ως πιθανή μια υποβάθμιση πολλών βαθμίδων (multi-notch downgrade).

Η αρμόδια του οίκου για την Ελλάδα, Σάρα Κάρλσον, είχε τονίσει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη θεωρούν πλέον εξόχως πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ.Τ.», να ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου μια υποβάθμιση των ομολόγων κατά δύο βαθμίδες, από την… κορυφαία κατηγορία ‘‘σκουπιδιών’’ (Ba1) στην κατηγορία άκρως κερδοσκοπικών χρεογράφων Ba3. Αμέσως μετά, η Moody’s θα προχωρήσει και σε αντίστοιχες υποβαθμίσεις των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Η Moody’s έχει δηλώσει την ανησυχία της για τη βιωσιμότητα της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, λόγω χαμηλής ανάπτυξης και δυσκολιών στην εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, ενώ δεν έχει πεισθεί ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να έχει τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μετά το 2013, όπου η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να χρειασθεί νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς θα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές.

Επιπλέον, εκφράζει φόβους για τις επιπτώσεις στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας από μια αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία θα προβλέπει η νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, σε περιπτώσεις όπου κρίνεται ότι μια χώρα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, χωρίς μια ευνοϊκή ρύθμιση χρεών προς τους ιδιώτες πιστωτές.

«Βίοι παράλληλοι» με την Αργεντινή;

Στο μεταξύ, η αδελφή εταιρεία του οίκου αξιολογήσεων, η Moody’s Analytics, παρουσιάζει στις προβλέψεις της για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία το 2011 μια μάλλον ζοφερή προοπτική της Ελλάδας, προχωρώντας σε παραλληλισμούς με την Αργεντινή. Τονίζει, ότι, όπως συνέβη και στην Αργεντινή, οι υπερχρεωμένες οικονομίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα οδηγηθούν σε κοινωνική και πολιτική κρίση υπό την πίεση των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας. Ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί, όμως, η βαριά λιτότητα θα οδηγήσει σε καθίζηση των οικονομιών, καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση των χρεών τους και ελκυστική την αναδιάρθρωσή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πολύ νωρίτερα από το 2013, που θα ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης για ελεγχόμενες χρεοκοπίες, ανατροφοδοτούνται διαρκώς, καθώς μάλιστα οι αναλυτές συμφωνούν, ότι η ενσωμάτωση ρήτρας αναδιάρθρωσης χρέους στα ευρωπαϊκά ομόλογα από το 2013 απομακρύνει κάθε πιθανότητα επανόδου της Ελλάδας στις αγορές. Ο αναλυτής των «Financial Times Deutschland» Κρίστιαν Κίρχνερ τόνιζε πριν από λίγες ημέρες, ότι «η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί πλέον σενάριο τρόμου για τις αγορές. Το μόνο ερώτημα είναι ποιά είναι χρονικά η καλύτερη στιγμή ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης; Οι πολιτικές ηγεσίες θέλουν να περιμένουν μέχρι το 2012. Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να επιδείξει πρόοδο. Ίσως όμως η αναδιάρθρωση να γίνει και το 2011, μια ημερομηνία που πιθανόν να είναι και επιθυμητή.

Ο λόγος είναι απλός: Τα τριετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου έχουν ήδη επιτόκιο 14%. Τί θα πρέπει να προσφέρει η Ελλάδα στους επενδυτές όταν τα ομόλογα προς πώληση θα αναγράφουν στην ετικέτα “υψηλό ρίσκο αναδιάρθρωσης”;

Λεπτή ισορροπία

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται, ότι οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές ωθούν σε επιτάχυνση των εξελίξεων μέσα στο 2011.
Ήδη, ο Λουκάς Παπαδήμος, όπως έγραψε το «Χ.Τ.» από την περασμένη εβδομάδα, βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εμπορικούς τραπεζίτες και την ΕΚΤ για να βρεθεί μια συμφωνία «ήπιας» αναδιάρθρωσης χρέους, ενώ ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιδιώκει να εγκριθεί μέσα στον Ιανουάριο από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Παράλληλα, διαβλέποντας ότι σύντομα οι εξελίξεις θα υποχρεώσουν τους ηγέτες της Ευρωζώνης να συζητήσουν αποτελεσματικότερες λύσεις για την κρίση χρέους, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να αναλάβει ρόλο βασικού υποστηρικτή της έκδοσης ευρωομολόγων, προωθώντας τη συλλογή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου υπογραφών υπέρ της έκδοσής τους, ώστε το θέμα να τεθεί με μεγαλύτερη πίεση στις Συνόδους Κορυφής του 2011.

Κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν πάντως τους φόβους τους, ότι οι εξελίξεις στις αγορές και οι νέες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης ενδέχεται να φέρουν στα όρια της αντοχής του το τραπεζικό σύστημα τους επόμενους μήνες, φέρνοντας από άλλο δρόμο πλέον στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν μια πρωτοφανή πίεση στη ρευστότητά τους από τις επερχόμενες υποβαθμίσεις, ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υποβάθμιση δύο βαθμίδων από την Moody’s και η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ενεργοποιήσει νέο «πακέτο» εγγυήσεων δανεισμού από την ΕΚΤ, που θα ανεβάσει ίσως και πάνω από τα 70 δισ. ευρώ τις συνολικές εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται (τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, ή 1% των συνολικών καταθέσεων, ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι οι απώλειες ίσως και να υπερβούν τα 30 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση).

Οι πιέσεις στη ρευστότητα των τραπεζών και η διαφαινόμενη εξάντληση των δυνατοτήτων στήριξής τους με εγγυήσεις από το Δημόσιο και δανεισμό από την ΕΚΤ αντιμετωπίζονται από πολλούς αναλυτές σαν «αχίλλειος πτέρνα» του μνημονίου, καθώς ακόμη και αν το Δημόσιο συνεχίσει τη δύσκολη πορεία προς την εξυγίανση, ενδέχεται να υποστεί σοβαρές πιέσεις από την πλευρά των τραπεζών.

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας που θα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες: Η κυβέρνηση δίνει μάχες στην πραγματικότητα σε δύο μέτωπα, καθώς προωθεί τη δύσκολη εφαρμογή του τριετούς προγράμματος οικονομικής πολιτικής και την ίδια ώρα καλείται να κρατήσει σταθερό το τραπεζικό σύστημα σε πολύ αντίξοες συνθήκες», τονίζει τραπεζικό στέλεχος. «Αν στην πορεία αυτή η κυβέρνηση “παραπατήσει”, η Ευρώπη θα κληθεί να συζητήσει μια νέα διάσωση της πρώτης χώρας που διασώθηκε εν μέσω της κρίσης», επισημαίνει η ίδια πηγή…
Produced by