04
ΙΑΝ

Κυβέρνηση: Αποκηρύσσει πρόωρες, σκληραίνει προς Tρόικα


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (k.xristofilopoulos@xrimatriti.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Στο δυσκολότερο και ίσως πιο κρίσιμο τρίμηνο της θητείας της μπαίνει η κυβέρνηση, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα θέματα ταμπού επί δεκαετίες για την ελληνική κοινωνία αλλά και για τον πολιτικό κόσμο, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς και τη δραστική μείωση των δαπανών στις ΔΕΚΟ .

Η δυσκολία μάλιστα αυτού του εγχειρήματος στα ασφυκτικά χρονικά όρια που θέτει η δανειακή σύμβαση του μνημονίου έχει θέσει στην πολιτική συζήτηση πολλά ενδεχόμενα σε περίπτωση αδιεξόδου όπως την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κυβέρνηση δια στόματος και του εκπροσώπου της αλλά και του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση προσπάθησε να αποτρέψει το φούντωμα τέτοιων σεναρίων τα οποία την ώρα που δίνεται η μάχη με το χρόνο για να ολοκληρωθεί ο νομοθετικός βομβαρδισμός που είναι αναγκαίος για να αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις, μπορεί να λειτουργήσουν παραλυτικά στη λειτουργία του κράτους.

«Μόνο ανώμαλες εξελίξεις μπορούν να διακόψουν τον ομαλό δημοκρατικό βίο που χάραξαν οι εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και επιβεβαίωσαν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 2010. Αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν όλοι όσοι φαντάζονται ότι υπάρχουν περιθώρια πολιτικής αποσταθεροποίησης» υπογράμμισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γ. Ραγκούσης.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι η αδυναμία της να πείσει μεγάλο τμήμα των πολιτών ότι βαδίζει στο σωστό δρόμο και ότι οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο.

Το κλίμα αυτό επιδεινώνουν και οι «παλινωδίες;» μέσω διαρροών της Tρόικας που μοιάζει να έχει χάσει την αρχική πίστη της για αποτελεσματικότητα του μνημονίου και αρχίζει να λειτουργεί με σπασμωδικό και πρόχειρο τρόπο προκαλώντας κλίμα αβεβαιότητας και κυρίως αμφιβολίας για την ικανότητα να δώσει βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Ήδη σε πολλά κομματικά στελέχη αλλά και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αναπτύσσεται και συζητείται η άποψη πως η κυβέρνηση πρέπει να σκληρύνει τη στάση της απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών μας, οι οποίες μάλιστα έχουν ελάχιστο ή μηδενικό οικονομικό κέρδος για τον Προϋπολογισμό και υπαγορεύονται κυρίως από δογματικές όπως λένε εμμονές μια άκαμπτης συνταγής του ΔΝΤ που αλλού πέτυχε, αλλού όμως απέτυχε παταγωδώς. Δεν είναι φυσικά τυχαία η αναφορά του Γ. Ραγκούση σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία όταν ρωτήθηκε για τις νουθεσίες της Τρόικας προς την αντιπολίτευση: «Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ επιδιώκουν πραγματικά να πετύχει το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και εργάζονται συστηματικά για αυτό. Η πολιτική αντιπαράθεση όμως των κομμάτων είναι αποκλειστική υπόθεση των εκπροσώπων του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό κριτική ή σχόλια στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι δική μας και μόνο δική μας δουλειά και αντίστροφα.

Άρα όταν υπάρχουν ακόμη και καλοπροαίρετα από τρίτους και μπορούν να θεωρηθούν παρέμβαση στην πολιτική ζωή της χώρας, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και προσωπικά τα θεωρώ ανεπίτρεπτα». Η απάντηση αυτή ενός κορυφαίου υπουργού από τους στενότερους μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού φανερώνει ανάγλυφα τον προβληματισμό της κυβέρνησης για τη στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντι στην Τρόικα.

Το εσωτερικό μέτωπο

Οι επιδεινούμενες σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία λόγω της σκληρότητας των μέτρων, των οποίων η κατανομή των βαρών δεν πείθει τους πολίτες ότι είναι δίκαιη, προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και κυβέρνησης, είτε μεταξύ βουλευτών και αρμοδίων υπουργών, είτε της ηγεσίας του Κινήματος με τα «ημέτερα» συνδικαλιστικά στελέχη των υπό εξυγίανση ΔΕΚΟ.

Στην πρώτη περίπτωση στο στόχαστρο των βουλευτών βρίσκεται κυρίως το οικονομικό επιτελείο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τον οποίο κατηγορούν για αποφάσεις που παίρνει χωρίς να ενημερώνει την Κ.Ο. και τις αντίστοιχες επιτροπές, ωστόσο του αναγνωρίζουν την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει και την αποφασιστικότητα που τον χαρακτηρίζει. Όμως και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο έχουν δημιουργηθεί δύο ομάδες από τις οποίες η μια είναι υπέρ της άμεσης προώθησης των μεταρρυθμίσεων στη βάση του αιφνιδιασμού, ενώ η δεύτερη είναι υπέρ του διαλόγου με τις θιγόμενες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ειρήνη και συναίνεση. Ο Γ. Ραγκούσης, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Δ. Ρέππας και ο Δ. Δρούτσας ανήκουν στην πρώτη ομάδα των άμεσων μεταρρυθμίσεων.

Οι Χ. Παμπούκης και Χ. Καστανίδης είναι υπέρ της διαβούλευσης με τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους, εκτιμώντας ότι με τον επί της ουσίας διάλογο, θα γίνει το άνοιγμα των επαγγελμάτων αυτών χωρίς μεγάλες εντάσεις. Ο Α. Λοβέρδος επίσης επιδιώκει να εξαντλήσει τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης με τους φαρμακοποιούς. Συνεχείς και εντεινόμενες είναι οι πιέσεις που ασκούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούν πλήρη ενημέρωση για τον σχεδιασμό και τη δυνατότητα να υπάρξουν συμβιβαστικές λύσεις κυρίως στα ζητήματα των ΔΕΚΟ και των κλειστών επαγγελμάτων επισημαίνοντας τον κίνδυνο γενικευμένης ενδοκομματικής σύρραξης αν δεν υπάρξει εξαντλητικός διάλογος και λελογισμένες κινήσεις και πρακτικές.

Ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα ενημερωμένος για το κλίμα που επικρατεί σε κόμμα και κυβέρνηση, μάλιστα η απόφασή του να συμμετέχει σε όλες τις σημαντικές κυβερνητικές συσκέψεις ο γραμματέας του κόμματος Μ. Καχριμάκης έχει ως στόχο να γίνουν κοινωνοί για τις πιθανές αντιδράσεις της βάσης και οι αρμόδιοι υπουργοί . Ωστόσο και παρά την απόφαση για συνεχή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους σε κάθε μεταρρύθμιση που προωθείται, επισημαίνεται παράλληλα ότι η απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης «παραμένει αταλάντευτη να προχωρήσουν οι μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες».

Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός

Η χρονιά που πέρασε ήταν μια σκληρή δοκιμασία για όλους τους Έλληνες αναγνωρίζει σε άρθρο του στο Έθνος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ωστόσο δηλώνει την πίστη του ότι «αν συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010, τότε το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη». «Ζήσαμε την ανασφάλεια και τον φόβο, που καλλιέργησαν κλίμα πανικού μαζί με πραγματικά γεγονότα, όπως τη μείωση των εισοδημάτων -ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα- την αναγκαία αύξηση της φορολογίας. Κανένας πολιτικός και καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να πάρει τέτοιου είδους μέτρα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι χωρίς αυτές τις αποφάσεις δεν θα είχαμε αποτρέψει να βουλιάξουμε σε βαθιά ύφεση από τα χρέη και την ανυποληψία.»

Ο Γ. Παπανδρέου αναγνωρίζει παράλληλα ότι υπάρχει οργή στην κοινωνία για το πώς η χώρα έφτασε εδώ που έφτασε: «Γιατί σήμερα να πληρώνουν και πολλοί που δεν ευθύνονταν ή είχαν μικρές ευθύνες; Ποιοι και πού είναι οι υπεύθυνοι; Γιατί όταν υπάρχει πλούτος δεν αξιοποιείται σωστά ή χάνεται άδικα λόγω της διαφθοράς;»

Σε αυτά τα ερωτήματα, συνεχίζει, η μόνη απάντηση είναι η αλλαγή, η δημιουργία μιας διαφορετικής Ελλάδας.
Αλλά και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2010 ο πρωθυπουργός έδωσε στους υπουργούς τον τόνο της αισιοδοξίας και την συνέχισης της εντατικής προσπάθειας για έξοδο της χώρας από την κρίση, ζητώντας τους παράλληλα να οργανώνουν πρωτοποριακά πιλοτικά προγράμματα για κάθε πολιτική που εφαρμόζουν. Σύμφωνα με το σχεδιασμό κάθε υπουργός θα αναθέτει στον υφυπουργό του την εισήγηση σε εβδομαδιαία βάση ενός πιλοτικού προγράμματος το οποίο θα εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο στη συνέχεια θα αξιολογείται για άμεση υλοποίηση.

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς του, αφού τους ευχαρίστησε για την μέχρι σήμερα προσπάθειά τους για τη σωτηρία της χώρας, να συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς και το κρίσιμο 2011 υπογραμμίζοντας τους βασικούς στόχους της νέας χρονιάς: «Για ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη». «Για την επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη». «Για κοινωνία ευνομίας, διαφάνειας, συμμετοχής και δικαιοσύνης. «Για ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας». «Για την ενδυνάμωση, την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και του διεθνούς κύρους της χώρας».
Produced by