04
ΙΑΝ

Στο αυτόφωρο όσοι δεν αποδίδουν ΦΠΑ


 Την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις ποινές που θα επιβάλλονται σε όλους συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή προανήγγειλε σήμερα με σχετικές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός του μήνα ο κ. Γεωργακόπουλος προανήγγειλε και τη θέσπιση της διαδικασίας του αυτόφωρου για όσους συλλαμβάνονται να μην αποδίδουν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στα κέντρα διασκέδασης το περασμένο Σαββατοκύριακο προκύπτει ότι το ένα στα δύο κέντρα διασκέδασης φοροδιαφεύγουν. Από τους 131 ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν 69 κέντρα να μην εκδίδουν αποδείξεις να έχουν διαπράξει άλλες σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.

Στο μεταξύ με εγκύκλιο του που απέστειλε σε όλες τις εφορίες της χώρας το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει τις νέες ποινές που ισχύουν ήδη για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Μεταξύ αυτών προβλέπονται ότι:

-Ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ακόμη και για ποσά μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που είναι χαμηλότερα από 3.000 ευρώ, η νομοθεσία που ίσχυε πριν την εφαρμογή των νέων ποινών προέβλεπε ποινές φυλάκισης μόνο για ποσά μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που ξεπερνούσαν τα 3.000 ευρώ.

-Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 4 μήνες από 2 μήνες που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς στις περιπτώσεις που συλλαμβάνονται επιχειρηματίες και καταστηματάρχες να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να εκδίδουν ανακριβή στοιχεία. Οι ποινές αυτές αυξάνονται σε 6 μήνες από 3 μήνες που προβλέπονταν από το προηγούμενο καθεστώς αν ο ίδιος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας υποπέσει στο ίδιο αδίκημα σε διάστημα 3 ετών από το προηγούμενο.

-Υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τον προϊστάμενο της εφορίας στις περιπτώσεις που η μη απόδοση ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων ξεπερνά σε ετήσια βάση 75.000 ευρώ ή στην περίπτωση που εκδίδονται εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας πάνω από 150.000 ευρώ ή όταν από τον έλεγχο προκύπτει ότι μη έκδοση αποδείξεων που υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ.

Produced by