04
ΙΑΝ

"Δεν συζητάμε για αναδιάρθρωση"


«Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις», τόνισε, σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Reuters, ενώ επεσήμανε πως το κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε τη χώρα.


Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους υποβοηθούμενη από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 7 δισ.ευρώ, όπως κατέστησε σαφές ο κ.Παπακωνσταντίνου στη διάρκεια της συνέντευξης προς την ανταποκρίτρια του πρακτορείου στην Αθήνα Ντίνα Κυριακίδου.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, προωθώντας παράλληλα σκληρές μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ, σχετικά με την ελληνική οικονομία, ενώ καθησύχασε για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου τον Μάρτιο.

«Στο κλείσιμο του 2010 είμαστε εντός του στόχου μας, οι μεταρρυθμίσεις είναι εντός χρονοδιαγράμματος», δήλωσε, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επόμενη δόση ή για οποιαδήποτε δόση, όσο κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

Σύμφωνα με τον κ.Παπακωνσταντίνου, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ανέλθουν σε ένα δισ.ευρώ εφέτος και ακόμη έξη το 2012-2013, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, ΔΕΚΟ και ακίνητης περιουσίας καθώς και της πώλησης σειράς αδειών τυχερών παιγνίων.

"Η διαδικασία μας είναι πολύ ευέλικτη. Έχουμε έναν στόχο εσόδων αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εξειδικευμένη γνώση και η ώθηση που θα φέρει η ιδιωτική επένδυση σε αυτούς τους τομείς".


Όσο για την επιστροφή μας στις αγορές, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την έξοδό της στις αγορές ομολόγων κάποια στιγμή το 2011, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, και την έκδοση ομολόγων 'διασποράς'. Τέλος, οι συζητήσεις με τις κινεζικές αρχές για την αγορά ελληνικών ομολόγων συνεχίζονται, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάτι ανακοινώσιμο ούτε για το ποσό, ούτε για τον χρόνο μιας τέτοιας κίνησης.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ΔΝΤ/ΕΕ λέγοντας ότι "θα θέλαμε η επιμήκυνση να καλύψει ολόκληρο το ποσό του δανείου συμπεριλαμβανομένων των δόσεων που έχουν ήδη χορηγηθεί και όχι μόνον όσων δεν έχουν χορηγηθεί ακόμη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικό το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πρέπει να αναμείνουμε για τις οριστικές αποφάσεις του Eurogroup ," είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

Τέλος, σημείωσε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου και ότι θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την έξοδό της από την κρίση.
πηγή: Ναυτεμπορική
Produced by