05
ΙΑΝ

Πολιτικοί τριγμοί στο υπουργείο Εργασίας από την πρώτη αίτηση για μείωση μισθών


Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε το σαθρό οικοδόμημα του καθεστώτος των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύοντας την αβελτηρία των συντακτών της σχετικής ρύθμισης… Αποτέλεσμα της ιλαρότητας της κατάστασης ήταν να …κρύβονται χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνης και να αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρης, ο οποίος ξεπέρασε ακόμη και τις δυνατότητες που του δίνει ο υφιστάμενος νόμος σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα…

Ετσι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που κατέθεσε αιτιολογική έκθεση προκειμένου να πετύχει την έγκριση ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης μέσω της οποίας επιχειρείται να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων της κατά 9% είναι μία κερδοφόρος εταιρεία η οποία το 2009 κατέγραψε κέρδη περίπου 2 εκ ευρώ!!!

Πρόκειται για την συνεταιριστική εταιρεία «Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας Α.Ε.» με τον διακριτικό τίτλο «ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ» η οποία, ήδη από την 29η Δεκεμβρίου, ήρθε σε συμφωνία με το σωματείο εργαζομένων προκειμένου να μειώσει τους μισθούς.

Στη συνοδευτική της αιτήσεως αιτιολογική έκθεση υποστηρίζεται ότι «η μείωση των αποδοχών κατά 9% κρίθηκε ότι είναι εύλογη για να αποφευχθεί η αύξηση τιμής των προϊόντων της εταιρείας και η περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας στις νέες συνθήκες της αγοράς» (αύξηση ΦΠΑ, σκληρός ανταγωνισμός, μείωση τζίρου). Ως εκ τούτου προκύπτει σαφώς ότι η εταιρεία δεν εγείρει θέμα επιβίωσης της αλλά θέμα ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από το σωματείο εργαζομένων, για τα επιτευχθεί η μείωση η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι δεν θα απολύσει κανέναν εκ των περίπου 120 υπαλλήλων της!

Τραγέλαφος στο υπουργείο Εργασίας

Η δημοσιοποίηση της σχετικής αιτιολογικής έκθεσης πανικόβαλε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αφού σκοπός των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων ήταν η διάσωση επιχειρήσεων (και ως εκ τούτου θέσεων εργασίας) και όχι η μείωση μισθών εργαζόμενων που απασχολούνται σε υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Ετσι σε μία προσπάθεια να αγοραστεί χρόνος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δια του Ειδικού Γραμματέα Μ. Χάλαρη ζήτησε τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης προκειμένου να αποφανθεί Συμβούλιο του Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ) το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιανουαρίου. Μάλιστα ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προσπαθώντας να καλύψει τα αδικαιολόγητα ανέφερε ότι ετοιμάζει εγκύκλιο προς τους επιθεωρήτες εργασίας μέσω της οποίας θα θεσπίζονται οικονομικά κριτήρια για την παραλαβή από τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας των αιτήσεως και της απαιτούμενης αιτιολογικής έκθεσης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο που σημαίνει ότι ο κ. Χάλαρης θα επιδιώξει να υπερκεράσει το νόμο!!!

Επίσης αναμένεται κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΣΚΕΕΕ να προτείνει την εφαρμογή μεθοδολογίας εξέτασης των αιτήσεων!!! Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο, το ΣΚΕΕΕ δεν έχει καμία δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης, δηλαδή απόρριψης της σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων και είναι απαραίτητο να γνωμοδοτήσει εντός 20 ημερών. Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρης, αντικαθιστώντας στην ουσία τους αρμοδίους υπουργούς Λ.Κατσέλη και Γ.Κουτρουμάνη, επισήμανε ότι εάν το ΣΚΕΕΕ γνωμοδοτήσει αρνητικά, τότε το βάρος της ευθύνης για την τελική υπογραφή των ειδικών συμβάσεων θα βαραίνει μόνο το σωματείο ή την ομοσπονδία που την υπέγραψε. Κάτω από αυτά τα δεδομένα αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα να ανάψουν τα στυλό στις επιθεωρήσεις εργασίας κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, με τις επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως του αν είναι κερδοφόρες ή όχι) να έρχονται σε συμφωνία με τους εργαζόμενους προκειμένου να μειωθούν οι μισθοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Μιχάλης Χάλαρης, ανέφερε χθες σε δημοσιογράφους ότι πάρα πολλοί επιχειρηματίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν, προκειμένου να κινήσουν διαδικασίες για την υπογραφή των συμβάσεων «ειδικών συνθηκών», ιδιαίτερα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που πλήττονται από την ανεργία .

Άναυδη η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ παρότι το θέμα των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας καίει και απειλεί να συντρίψει ακόμη και την ίδια την υπόσταση της επέλεξε μία χλιαρή αν μη τι άλλο αντιμετώπιση της διαμορφούμενης κατάστασης. Ετσι περιορίστηκε στην αν μη τι άλλο άρτια, παρουσίαση της νομικής της υπηρεσίας για το τι θα πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία κατά την υπογραφή της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας!!!
Μάλιστα η εργατική Συνομοσπονδία εκφράζει την διαφωνία της με την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση είναι το έσχατο μέτρο που μπορεί να αποδεχθεί ένα συνδικάτο.

Με αυτά τα δεδομένα, καλεί τους συνδικαλιστές που θα εμπλακούν στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, να αξιώσουν την διατήρηση των θέσεων εργασίας, να μην δεχθούν αποδοχές κατώτερες των 740 ευρώ που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μην απεμπολήσουν το δικαίωμα τους στην απεργία .

Produced by