05
ΙΑΝ

Κυβερνητικό μπέρδεμα για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ


Σε δική του κακή διατύπωση, αλλά και μη πλήρη γνώση του νόμου, απέδωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρήγας, τη σύγχυση που δημιουργήθηκε, από δηλώσεις του, χθες, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, ότι το Φεβρουάριο θα ήταν έτοιμη ρύθμιση συμψηφισμού χρεών, μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους, για οφειλές ΦΠΑ, αλλά και άλλου είδους χρέη.

Από τη δήλωση δημιουργήθηκε σύγχυση, δεδομένου ότι ο υφυπουργός ενέπλεξε και το Υπουργείο Οικονομικών στη διαδικασία αναζήτησης λύσης, καθώς μένουν προς επιστροφή περί τα 200 εκ. από ΦΠΑ, από το κράτος προς επιχειρήσεις, αλλά και αντίστοιχες οφειλές των επιχειρήσεων προς το Υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας μάλιστα ότι τον τελευταίο χρόνο γίνονται συζητήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, "γιατί αυτό είναι κάτι που ζητεί η αγορά".

Αργά το βράδυ ο υφυπουργός ανασκεύασε τις δηλώσεις του, μιλώντας προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες:

"Ήταν κακή διατύπωση", εξήγησε ο κ. Ρήγας "δεν γνώριζα ότι υπάρχει και σήμερα η σχετική δυνατότητα συμψηφισμού χρεών προς το Δημόσιο και ΦΠΑ. Νόμιζα πως ο συμψηφισμός αφορούσε μόνο οφειλή και επιστροφή του ΦΠΑ".

Εν τω μεταξύ, τον συμψηφισμό μόνο του ΦΠΑ, μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου, εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Υπ. Οικονομικών , Ηλίας Πλασκοβίτης μιλώντας το πρωί, στο MEGA .

Αντίθετα, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι θετικό στο συμψηφισμό χρεών του Δημοσίου για προμήθειες, με το ΦΠΑ που οφείλουν οι επιχειρήσεις. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις .
Produced by