05
ΙΑΝ

Ο Σκανδαλίδης «ανοίγει δρόμο» για εξαγωγές στην Κίνα


Κυρώθηκε το πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, που ανοίγει το δρόμο στις εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων στη χώρα αυτή, σύμφωνα με σχέδιο νόμου, που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης . Απομένει η ψήφιση και δημοσίευση του σχετικού νόμου σε ΦΕΚ, ώστε τα ελληνικά ακτινίδια να «ανοίξουν τα φτερά» τους για την ασιατική χώρα.

Με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, εξασφαλίζονται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις που ορίζονται στο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ελέγχονται από το ΥπΑΑΤ τα φορτία καρπών ακτινιδίων που προορίζονται για εξαγωγή, αλλά και καταχωρίζονται σε μητρώο οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταχείρισης ακτινιδίων.

Όπως ανακοινώθηκε, η κύρωση του «πρωτοκόλλου φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για την εξαγωγή ακτινιδίων από την Ελληνική Δημοκρατία στην Κίνα», μεταξύ του ΥπΑΑΤ και της Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, εξαλείφει πλέον κάθε νομικό εμπόδιο για τις εξαγωγές ακτινιδίων στη μεγάλη αγορά της ασιατικής χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση του ο υπουργός, κ. Σκανδαλίδης, τόνισε ότι «γίνεται με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό βήμα για την τόνωση της εξωστρέφειας της ελληνικής γεωργίας, που είναι βασική προϋπόθεση της βιωσιμότητας και της αποδοτικότητάς της. Ήδη, δύο ελληνικά συσκευαστήρια, που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό παραγωγών ακτινιδίων, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας. Γίνεται η προετοιμασία ώστε με την ψήφιση και τη δημοσίευσή του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης να αρχίσουν άμεσα οι εξαγωγικές δραστηριότητες».
Produced by