07
ΙΑΝ

Αισιοδοξία για την ανάκαμψη


Με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) συναντήθηκε ο υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Περιφερειακής Aνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, όπου συζητήθηκαν θέματα του τραπεζικού κλάδου και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.


Μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΕΕΤ εξέφρασαν αισιοδοξία ότι πλησιάζει η ώρα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει βήματα τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ «έχουν μπει μπροστά» ο νέος αναπτυξιακός και ο φορολογικός νόμος. Όσον αφορά την πίεση στα ελληνικά ομόλογα , παραδέχθηκαν ότι λειτουργεί επιβαρυντικά. 


 Όπως ενημερώθηκαν οι τραπεζίτες από τον κ. Χρυσοχοϊδη, στις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα προγράμματα, ύψους 2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ αντίστοιχο ποσό θα προκηρυχθεί και στο τέλος Μαρτίου, με στόχο συνολικές προκηρύξεις τον συγκεκριμένο μήνα να ανέλθουν σε 4 δισ. ευρώ.

Μετά τις 27 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη του δανείου ύψους 2 δισ. ευρώ, με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα επιχειρηματικότητας. Επιπλέον και πάλι στα τέλη του Ιανουαρίου θα αρχίσει να λειτουργεί και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, με κεφάλαια ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της κατανομής, από την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, των εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον «τρίτο πυλώνα ρευστότητας» προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς με βάση τις εγγυήσεις αυτές τα πιστωτικά ιδρύματα θα εκδώσουν ομόλογα, που στη συνέχεια θα «ανταλλάξουν» με ρευστότητα.
Produced by