09
ΙΑΝ

Κρίσιμο τεστ δανεισμού, εν μέσω τρελής… πτήσης των spreads


Στην αγορά ετοιμάζεται να βγει το Δημόσιο την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να δανειστεί, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια, την ίδια ώρα που τα spreads και οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά «κάνουν τρελή πτήση». Kρίσιμο ζήτημα παραμένει το επιτόκιο, με αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 5%. Στις προηγούμενες δημοπρασίες η απόδοση του 6μήνου είχε καθοριστεί στο 4,82% και του 3μήνου στο 4,10%.

Όσο περισσότερες γίνονται οι διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους τόσο περισσότερο αυξάνονται τα spreads και CDS στα ομόλογα . Η χώρα καταρρίπτει με όρους αγοράς το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και είναι αρνητικά ρεκόρ.
Οι αποδόσεις τις τελευταίες ημέρες στα ομόλογα λήξης 2014 και ειδικά του Μαΐου 2014 στο 15,10% και το spread στις 1375 μονάδες βάσης στο νε λόγο ομόλογο. Στην 10ετία κινείται πάνω από τις 990 μονάδες βάσης και «βλέπει» τις 1.000 μ.β.

Για το σύνολο του 2011, οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 69,5 δισ. ευρώ και από αυτά τα 46,5 δισ. ευρώ η χώρα, αν φανεί συνεπής προς τους στόχους του Μνημονίου, θα τα εισπράξει από το μηχανισμό βοήθειας. Τα υπόλοιπα 22,5 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Με στόχο να αντλήσει περί τα 2,4 δισ. ευρώ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε ότι την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου, θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το Δημόσιο θα ζητήσει από τις αγορές 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε θα γίνουν αποδεκτές και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές που μπορεί να ανεβάσουν το ποσό στα 2,4 δισ. ευρώ.
Μέσα στον Ιανουάριο, οι λήξεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ανέρχονται σε σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ. Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει και στην δημοπρασία 3μηνων γραμματίων από την οποία θα επιδιώξει να καλύψει το υπόλοιπο ποσό των λήξεων του Ιανουαρίου.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία. Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 έως και Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011.
2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρείες. 

Produced by