10
ΙΑΝ

YΠΕΚΑ: Διαδικασίες για τη σύνταξη χωροταξικών σχεδίων


Με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη σύνταξη των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η προώθηση των εκκρεμών πολεοδομικών μελετών ένταξης περιοχών στο σχέδιο Πόλης, ο φραγμός στην αλόγιστη δόμηση, καθώς και η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, προχωράει άμεσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών.

Kατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα με νέα σύνθεση του στο υπουργείο Περιβάλλοντος η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υποβληθεί προς γνωμοδότηση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, ενώ εντός 15νθημέρου θα προκηρυχθούν οι αναθέσεις σύνταξής των 12 περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων. Να αναφέρουμε ότι για την κατάρτισή τους θα ληφθούν υπόψη τα παλαιότερα περιφερειακά σχέδια που συντάχθηκαν το 2003. Μετά την κατάρτισή τους θα συνταχτούν τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια και θα οργανωθεί πολεοδομικά ο αστικός και ημιαστικό χώρος στην περιφέρεια.

Τα εκτός σχεδίου

Μερικούς μήνες πριν η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών εξέφρασε την πρόθεσή με τα νέα ρυθμιστικά σχέδια να επιδιωχθεί η οριοθέτηση της οικιστικής εξάπλωσης, κάτω από την αρχή της συμπαγούς πόλης, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία της γεωργικής γης και των φυσικών πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, έξω από τις μεγάλες Πόλεις της χώρας, μέσω των νέων περιφερειακών ρυθμιστικών σχεδίων Πόλεων. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει ακόμα καταλήξει αν θα την απαγορεύσει οριστικά ή θα προβεί σε σταδιακές αυξήσεις της αρτιότητας των οικοπέδων έως και τα 10 στρέμματα, από τέσσερα που είναι σήμερα.

Στην Ελλάδα, οι απαιτήσεις των δήμων και της αγοράς, έχουν συχνά οδηγήσει σε αλόγιστες επεκτάσεις των πόλεων -χωρίς να δικαιολογούνται από ανάλογες αυξήσεις του αστικού πληθυσμού- και σε άναρχη χρήση της γης.

Τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των ρυθμιστικών σχεδίων για τις πόλεις Πάτρα , Λάρισα, Βόλο και Ιωάννινα, βρίσκονται σε τελική φάση, ενώ αυτό του Ηρακλείου είναι σε εξέλιξη. Για τα Ρυθμιστικά Σχέδια Βόλου και Ιωαννίνων προωθείται η τελική επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ , η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου του 2011 και θα ακολουθήσουν της Πάτρας και Λάρισας.

Όσον αφορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η δημόσια διαβούλευση των Ρυθμιστικών Σχεδίων σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στο τέλος της άνοιξης.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων θα αποσταλούν στα αντίστοιχα τοπικά (δημοτικά, Περιφερειακά) Συμβούλια για γνωμοδότηση, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν για θεσμοθέτηση.

Με τη θεσμοθέτησή τους, τα Ρυθμιστικά Σχέδια και Προγράμματα Προστασίας Περιβάλλοντος θα αποτελούν τη «μελέτη – πιλότο» με την οποία θα πρέπει να εναρμονίζονται όλες οι επιμέρους δράσεις και σχεδιασμοί, έτσι ώστε μαζί να συλλειτουργούν προς τον σκοπό της βιώσιμης ανάπτυξης.
Produced by