11
ΙΑΝ

Π. Γερουλάνος: " Το 2011 να καταστεί έτος ορόσημο για τον τουρισμό"


 Με την ελπίδα το 2011 να καταστεί έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος άνοιξε την εκδήλωση για τη νέα χρονιά που οργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε κεντρικό ξενοδοχείο.

"Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη αλλά άφησε πίσω της ένα σημαντικό μήνυμα: Ότι αν δουλέψουμε μαζί, με κοινούς στόχους, μπορούμε να πετύχουμε ότι στόχο βάλουμε", δήλωσε με νόημα ο υπουργός και στους στόχους της νέας χρονιάς εντάσσονται η εξυπνότερη προώθηση της χώρας, η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας .

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα του 2010 ο υπουργός στάθηκε στη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τα Ξενοδοχεία, στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τις ειδικές μορφές τουρισμού, στην απλοποίηση των διαδικασιών βίζα, στην στροφή της χώρας μας προς τα σύγχρονα μέσα προβολής και προώθησης αλλά και στον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων στοχευμένης προβολής της Ελλάδας, όπως αυτό των 90 εμπειριών, το Athens Every Week, το «Σταυροδρόμι- Πολιτισμών» για τη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι περιμένει οι διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτό το διάστημα με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για να μπει ένα τέλος στην άναρχη κατάσταση, σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ισχυρής συμμαχίας της ελληνικής κοινωνίας για τον τουρισμό, τον κλάδο που μπορεί να αποτελέσει, όπως είπε την ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Όπως επισήμανε χρειάζεται άμεσα μια μεγάλη συμμαχία του πολιτικού προσωπικού, της δημόσιας διοίκησης, των επαγγελματιών του χώρου αλλά και όσων επηρεάζουν τον κλάδο, ούτως ώστε να αντιστραφεί η αρνητική πορεία των τουριστικών εσόδων της χώρας τα οποία και συντηρούν το 20% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδος.

Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι μολονότι τo 2010 ήταν μια χρονιά ανάκαμψης για τον παγκόσμιο τουρισμό για την χώρα μας, η ελληνική οικονομία απώλεσε άνω του 9% των τουριστικών εσόδων της, με το αντίστοιχο νούμερο για τα ελληνικά ξενοδοχεία να φθάνει τελικώς στο - 11% συγκριτικά με το επίσης αρνητικό 2009.

Ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. ανέφερε χαρακτηριστικά: "Χρειάζεται να ενστερνισθούμε όλοι ότι ο τουρισμός συμβάλει εδώ και δεκαετίες ώστε αυτή η χώρα να υπάρχει και να λειτουργεί. Παρόλα αυτά η θεσμική εκπροσώπηση, η διεισδυτικότητα και η συμμετοχή του τουρισμού στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν, έχει διαχρονικά υπάρξει δυσανάλογα αναντίστοιχη αυτών των επιδόσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος εκπονήθηκε και παρουσιάσθηκε ερήμην του κλάδου και ερήμην της τουριστικής πραγματικότητας. Και δεν αναφέρομαι στις χαμηλές οικονομικές παροχές του, γεγονός κατανοητό στην σημερινή οικονομική συγκυρία, αλλά στο αντιαναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο που εισάγει".

Produced by